Nyitókép: Laky Erzsébet

 

Utunk ma Nagymegyerre vezetett, hogy megnézzük, milyen egy átlagos februári vasárnap a városban. Meghallottuk a római katolikus templom harangjának hívogató szavát, így hát betértünk, hogy lelki erőt gyűjtsünk, elmélyüljünk a közös imában. 

 

Harangszó

 

A szentmise elején elhangzott kezdőéneket a közös bűnbánat követte, majd Csicsay Földes Éva és Csicsay Zoltán pedagógusok felolvasták az olvasmányt, illetve a szentleckét.

  hirdetes_300x300   

 

Az imádkozás után Mahulányi József esperes-plébános olvasta fel az evangéliumot, amely során a hegyi beszéd is elhangzott, ami Jézus tanításának magja. A tízparancsolat az erkölcsi mérleg, ennek szellemében vizsgáljuk meg lelkiismeretünket is.

 

A nagymegyeri római katolikus templom szentmise elején.

 

A nagymegyeri lelkiatya a boldogság milyenségéről beszélt.

 

„A boldogság nem a külső tényezőktől függ”

 

– hangzott el a vasárnapi szentmisén. Majd az esperes-plébános összefoglalta a boldogság titkát. Mint mondta, Jézus beszél a boldogságról, ám ez annyira paradox, hogy sokan idegenkednek tőle.

 

„Boldogok vagytok ti szegények”

 

– halljuk sokszor. Mahulányi hangsúlyozta,

 

„nem az a boldog, akinek sok anyagi java van. A boldog az, aki nem az anyagiaktól függ: ha van, jó, ha nincs, nem esel kétségbe: „valahol az eszköztelenség tesz boldoggá”

 

– fogalmazott.

 

Együtt imádkoztunk a hívekkel.

 

A mi életünkben is van olyan, hogy nagyon ragaszkodunk valamihez, de miután azt őszintén elengedjük, békességet, felszabadulást hoz az életünkbe. Ilyenkor az ember úgy érzi, nem fűzi már hozzá kötődés. Fontos indifferensnek lenni a dolgoktól. Tudatosítanunk kell, hogy a boldogság nem a külső tényezőktől függ, hanem attól, hogy én mennyire vagyok rendben önmagammal, mennyire vagyok kapcsolatban a jó Istennel.

 

A lelkiatya rámutatott arra is, hogy kétféle keresztény létezik. Vannak, akik őszintén hisznek, míg a másik csoportba azok tartoznak, akik hiszik, hogy nem hisznek. Arról lehet őket megkülönböztetni, hogy mit tesznek a döntő pillanatban.

 

Újra évértékelőt tart Orbán Viktor

 

Mahulányi megemlítette Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének évértékelő beszédét is. Emlékeztetett arra, hogy sajnos Nyugat-Európa már nem tudja megvédeni a kereszténységet, és ha nem csatlakozik a keleti kereszténységhez, akkor elveszítettük a harcot.

 

A latin kereszténység annyira elkényelmesedett, hogy feladta az értékeit – önmagával törődik, meg az anyagiakkal. Ők az ún. light keresztények. Nálunk itt van még az erős mag, a  hívek.

 

 

Az esperes megható szavai megérintették a jelenlévőket.

 

Az esperes-plébános hangsúlyozta azt is, hogy figyeljünk arra,

 

„Ha csak ebben az életben reménykedünk, minden embernél szánalmasabbak vagyunk.”

 

Napjainkban fontos, hogy: „Hitünket határozottabban éljük meg” – zárta.

 

 

A szentmise erőt adott a további napokra. Tudatosíthattuk, hogy mi is a boldogság. A kellemes időjárásnak köszönhetően délután várhatóan megnövekszik a sétálók száma.

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.