Nyitókép: Buday Mária

 

Bálint nap. Hiába kutatok tiszta forrás után, ünneplésének eredetére egyértelmű magyarázatot nem kapok, a szálak keresztény és pogány hagyományokhoz egyaránt elvezetnek, mint oly sok más esetben, ám mindkét vonalon többféle történet, legenda is megjelenik.

 

Maga Bálint, vagyis Valentinus személye sem egyértelmű, a hagyományokban több egyazon nevű szent története keveredik, más-más korszakból és helyszínről. Valójában azonban nagyon kevés hiteles tény maradt fenn róluk.

 

Talán el is tekinthetünk a valódi forrás meglelésétől, a lényeg annyi, hogy a múltban is kötődtek valamiféle hagyományok, népszokások Bálint-naphoz, főként a párválasztást illetően, napjainkban pedig fénykorát éli az ünnep, hiszen most hangsúlyozottan a legszebb emberi érzéshez, a szerelemhez kapcsolódik, ami a természet örök törvényei szerint a fészekrakásra, a fajfenntartásra serkenti a férfit és a nőt.

 

 hirdetes_300x300  
fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

A Bálint-nap, mint a szerelmesek ünnepe, a kilencvenes évek legelején áramlott be hozzánk angolszász területekről, és egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Erről hatalmas lendülettel gondoskodik a piac, a kereskedelem is, hiszen egyre csábítóbb ajándéktárgyakkal, virágkölteményekkel buzdítja vásárlásra a szerelmeseket … És ugye, ki vállalja fel azt a kockázatot, hogy az imádott kedves esetleg megharagudjon vagy elszomorodjon? Persze a szerelmesek bizonyára szívből vásárolgatnak, csak néha a pénztárcájuk sínyli meg. Hát, így van ez napjainkban …

 

fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

Komárom városa az idei Bálint-napon nagyon kellemes meglepetésben részesítette a szerelmespárokat, ugyanis az általuk kínált programban nem saját zsebükbe kellett nyúlniuk egy kellemes élmény megszerzéséért. A belvárosban számos meglepetés várta a bekapcsolódni vágyókat, s mindez korosztálytól függetlenül. A programot eredetileg a Tiszti pavilon előtti térre tervezték, de a változékonyra fordult szeles idő miatt a pavilonnal szembeni LOCALS kávézóban valósították meg. 

 

fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

A mai világban különösen sok a harag, a megosztottság és a feszültség, ezért is érdemesen odafigyelni azokra a pozitív érzésekre, amelyek szeretetről, összetartozásról és bizalomról szólnak –  olvashattuk a város közösségi oldalán, amellyel megszólította a szerelmeseket, invitálva őket a rendezvény meglátogatására. 

 

fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

A párok egy Selfiecam-es fotóra vállalkozhattak, amelyet különböző kiegészítőkkel tehettek még élénkebbé, hangulatosabbá, vagy meghittebbé. Emellett a közös fényképre vállalkozókat különféle páros ajándékokkal lepték meg. Italjegyet kaptak a belvárosi vendéglőkbe, továbbá páros mozijegyet, vagy közös korcsolyabelépőt és szív alakú nagyon-nagyon finom csokoládét, útravalóul. 

 

fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

Hangsúlyozva, hogy a szerelem nem korhoz kötött, a 60 év feletti fotózkodó párok külön figyelmességet kaptak, ami lehetővé tette számukra, hogy egy romantikus estét tölthessenek kettesben.

 

A belvárosi rendezvényre folyamatosan érkeztek a fiatal, középkorú és szépkorú párok egyaránt, és a jelek arra mutatnak, hagyományteremtő rendezvény született, amelynek a következő években bizonyára lesz folytatása.

 

fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

A komáromi rendezvény 18.00 óráig tart, aki nem jutott el, és egyéb módon sem gondoskodott róla, hogy meglepje kedvesét, mondjon el egy gyönyörű szerelmes verset, és biztosan sikere lesz. Ajánljuk a költőfejedelem, Petőfi Sándor versét, amelyet többek között népdalként is énekelhetünk, és máris megvan az est hangulata és varázsa.

 

Kellemes estét kívánunk minden szerelmes párnak!

 

fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

Rózsabokor a domboldalon,
Borulj a vállamra angyalom,
Súgjad a fülembe, hogy szeretsz,
Hej, milyen jól esik nékem ez.


Lenn a Dunában a nap képe,
Reszket a folyó örömébe’,
Ringatja a napot csendesen,
Éppúgy, mint én téged kedvesem.

Mit nem fognak rám a gonoszok,
Hogy én istentagadó vagyok!
Hej, pedig most is imádkozom…
Szíved dobogását hallgatom.

Buday Mária

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.