Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Michael Probst

 

Az elmúlt hetekben tömegével jelentek meg olyan németországi használatautók a cseh piacon, amelyek a tavaly nyári áradások során kerültek víz alá. Az eladók a tisztességesnek nem nevezhető húzással autónként több tízezer cseh koronás hasznot realizálnak.

 

A cseh Cebia eredetiség-vizsgálattal foglalkozó vállalkozás közlése szerint az Autotracer ellenőrző-rendszerben számos olyan autó jelent meg, amelyeket korábban a német áradások következményeképpen a biztosítótársaságok „teljes gazdasági kár” besorolással értékeltek. Az autókat a teljes leírást követően szervizelték, majd a cseh online használtautó-kereskedésekben bukkantak fel.

 

Egy ilyen autó akaratlan megvásárlásának esélyét növeli, hogy jogilag nem mindig tekinthető csalásnak az ilyen eljárás. Az eladók nem feltétlenül tudnak (vagy nem feltétlenül ismerik be, hogy tudnak) az autó hányatott előéletéről, így nem is adhatják tovább a szükséges információt a vevőnek.

 

 hirdetes_300x300  

Az áradás során víz alá került és így károsodott autók hátulütője, hogy hónapokkal az eset után, az autó teljes kiszáradását követően is problémák merülhetnek fel a motorral és/vagy az elektronikával. A leggyakoribb hibák az elektromos rendszert és az emissziós rendszert érinti.

 

Ilyen esetben a legkézenfekvőbb a nehezebben hozzáférhető vagy látható helyeken lévő csatlakozók ellenőrzése. Ám ez önmagában még nem menti meg az autót a káros, nemegyszer végzetes következményektől.

 

Ha a katalizátorba, a kipufogó-rendszer szűrőibe, a benzintartályba, az AdBlue tárolójába víz kerül, lényegében lehetetlen annyira kitisztítani ezeket az egységeket, hogy továbbra is megbízhatóan működjenek.

 

A CarVertical adatai szerint a Csehországba import használtautók 63 százaléka Németországból érkezik. A második helyen szereplő Belgium csak 6 százalékot képvisel, a harmadik helyen álló USA pedig csak 5,5 százalékot. Januárban az előző év januárjához képest a használtautó-import volumene 30 százalékkal emelkedett.

 

CTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.