Nyitókép: Laky Erzsébet

 

 

Fenes Iván polgármesterrel beszélgettünk a városi beruházásokról, hitéletről, egyéb újdonságokról és jövőbeli tervekről. 

 

Az interjúból kiderül:

 

 hirdetes_810x300  
  • Melyek voltak a 2021. évi legfontosabb beruházások Bősön?
  • Milyen az elvándorlási ráta a városban?
  • Milyen a koronavírus hatása a legmagyarabb csallóközi településen?
  • A kulturális élet fellendítésének lehetőségei
  • Újdonságok a helyi egyházközségben,
  • Bős 2022-es tervei.

 

Mi a tapasztalata, hogyan viselték az emberek a Covid időszakot?

 

Amint láttam, sokakat megviselt az éttermek, vendéglátóipari egységek zárva tartása. Nem kellemes és nem kívánatos a műanyag-dobozokban való étel-szállítás. Az embereknek nagyon hiányzott a társadalmi élet, melynek hiánya biztosan nyomot hagyott az emberekben! A hivatalban az önkormányzat próbálta ezt az időszakot kihasználni úgy, hogy olyan dolgokat is elvégezzünk, amelyekre máskor nem volt lehetőségünk.

 

A polgármester magyarságtudata még az irodában is tükröződik.

 

Elvándorlási szokások

 

Mennyire jellemző Bősre a kivándorlás?

 

Vannak, akiket elszólítják Szlovákiából a tanulmányaik, de található köztük sok olyan személy is, aki a tanulmányai végeztével visszatér szülőföldjére. Ez nálunk is nagyban függ a fiatalok jövőképétől, az érvényesülésük milyenségétől.

 

 

Bős is bekapcsolódott a tesztelési és az oltási kampányba.

 

Múlt évi történések

 

Milyen beruházásokkal tudtak foglalkozni a tavalyi esztendőben?

 

Az egyik ilyen beruházás a bérlakásépítés.  Ez volt a legnagyobb beruházás, így a most átadott 27 lakással már több mint százhúsz bérlakásunk lett.

 

Van érdeklődés a bérlakások iránt?

 

Igen, hála Istennek! Kijelenthetem, hogy bizony már ezek az új bérlakások is megteltek.

 

Bősön sétálgatva láttuk, hogy a járdákkal is foglalkoztak.

 

Igen, szükség volt már erre is. Újítgatunk, szépítgetünk a lehetőségeinkhez mérten. Csak a Gyársoron ötszáz méter járdát, és itt is bent a városban szükség szerint megoldottuk. Például a művészeti alapiskolánál kialakítottuk az új teret, majd a parkolót, és el is neveztük az iskolát Csörgő Zsuzsa emlékére. Ő egy híres, bősi természetfestő, művész volt, aki tíz évvel ezelőtt hunyt el.

 

 

A természetfestő képei díszítik a polgármester úr irodáját is.

 

Utak modernizációja

 

Úgy tudjuk, az utak rekonstrukciójára is sor került

 

Igen, néhány útszakasz modernizációjával is tudtunk foglalkozni. Közöttük egy 500 méteres szakaszt leaszfaltoztunk a Varjasi úton. Erre a részre mindig rengeteg panasz érkezett a lakosainktól. Ezt követte az új út környezetének a rendbetétele.

 

A helyi önkormányzat az utakra is odafigyelt.

 

Tűzoltószertár állapota

 

Legutóbb, amikor itt jártunk, megemlítette a tűzoltószertár bővítésének tervét is. Hogy állnak a munkálatok?

 

Tavaly zajlott a munkálatok nagyja, jelenleg már az utolsó simításokkal foglalkozunk. Mostanság már csak a benti részén dolgoznak, de ott is csak kisebb munkálatokkal. Ami a szertár bővítését illeti, megközelítőleg 29 000 eurót kaptunk rá, ám a költségek körülbelül százezer euróba kerültek. A fennmaradó összeget saját forrásból pótoltuk.

 

Az épület kibővített része mit takar?

 

Van két garázs, és egy terem a régi muzeális értékű fecskendők, felszerelések részére. Ezekből tervezünk itt majd kiállítást szervezni is. Emellett hála Istennek, kaptunk egy újabb tűzoltóautót is.

 

A helyi temetőben is dolgoztak.

 

Munkálatok a helyi temetőben

 

Terveik közé sorolták a temetőben szükséges munkálatok elvégzését. Sikerült ezt megvalósítani?

 

Igen, bekerítettük a temető nagy részét (beton kerítés), amely stabil és szép lett. Strapabíró fajtát választottunk. Oda még készül egy kovácsoltvas kapu is.

 

Internet-, televízió-szolgáltatás milyensége Bősön

 

Mit lehet tudni a net-és televízió-szolgáltatásról?

 

Meg kell jegyezzem, Bősön lezajlott az optikai kábelek elhelyezése. A munkálatok, sajnos sok bosszúságot is okoztak, de jelenleg már az utolsó szálakon dolgoznak a szakemberek. Ezáltal mindenkinek lehetősége van gyors és minőségi szolgáltatásra. Végső soron szükség is volt rá.

 

Vásári forgatag Bős őszi pompájában – Képekkel

Kultúrházi változás

 

Nagyon szép lett a bősi kultúrház. Mikor sikerült megvalósítani a rekonstrukciót?

 

A közelmúltban készült el. Rengeteget dolgoztak rajta a festők, asztalosok… Amit lehetett, megcsináltunk, még a konyhát is felújítottuk.

 

Ezt is pályázatból finanszírozták?

 

Nem, erre hála Istennek a saját költségvetésünkből tudtunk pénzt szánni. Már nagy szükség volt ezekre a munkálatokra.

 

 

Együtt szórakozott a bősi nagy család – Képekkel

Egyházi élet

 

Láttuk, hogy a plébánia környéke is szépen kiépült.

 

A plébánia melletti területen egy közösségi házat is felépítettünk, ezekbe a munkálatokba is teljes mértékben besegített Bős városa. Antióchia Közösségi Ház lett a neve, mivel a templomunk is Antióchiai Szent Margitra van felszentelve.

 

Mit terveznek ide a közösségi házba?

 

Bízunk benne, hogy amennyiben a koronavírus-járvány is engedi, ebben a közösségi házban is megindult majd az élet. Gyakorlatilag már be is bútoroztuk.

 

Az Esperes Úr először a rózsafüzér társulat tagjait hívja meg, de a böjti időszak alatt egy előadássorozat is indul, amelyen a hit és a valláshoz közeli témák hangzanak majd el. Minden érdeklődőt szeretettel várunk majd.

 

Bősi szentmisén is jártunk.

 

Mi a céljuk a közösségi házzal?

 

Azt akarjuk elérni, hogy a közösségi ház otthont adjon a hívők számára, meg azok számára is, akik valamilyen módon közel érzik magukat az egyházhoz. Továbbá azt is szeretnénk, hogy a gyermekeink elsőáldozási, illetve bérmálkozási felkészítői órák itt legyenek megtartva. Emellett a házasulandók részére tartandó oktatás helyszínéül is szolgál majd.

 

De nem titkolt szándékunk az sem, hogy az egyházközösségi rendezvények során ez az épület nyitott ajtókkal várná a jelenlévőket.

 

“Krisztus az Isten ereje és bölcsessége” – a Betegek világnapján mutattak be szentmisét Bősön

 

Hogyan viselték a szentmise-közvetítéses időszakot?

 

Először elmondhatatlanul furcsa volt. Üres templomban mutatta be az esperes-plébános a szentmisét. Fájt a szívem ezt látva. Hálával tartozom az Úrnak, hogy mindig közvetíteni tudtuk a szentmisét. Nagy volt rá az igény. Igaz, idővel megszoktuk, de természetesen az nem volt az igazi.

 

A bősi egészségügyi központ, amit mindenki nagyon értékel.

 

Változás a sportban

 

Mi újság a sport területén?

 

A lakosok és csapatok szerencsére rendszeresen sportolnak és készülődnek az idényre. Meg kell, hogy jegyezzem, már nagyon hiányoznak a vasárnapi mérkőzések és egyéb sportrendezvények, találkozások.

 

Sokan felkeresik a turulmadarat.

 

Idei tervek, újdonságok

 

Az embereknek már nagyon hiányzik a társadalmi élet. Önök mit terveznek annak érdekében, hogy ez változzon?

 

Szeretnénk megszervezni az összes tervezett rendezvényünket, amellett arra is törekszünk, hogy visszatérjen a mozgalmasabb élet a városba. Ilyen esemény pl. a bőgőtemetés, a március 15-i ünnepség vagy a járási Szent Flórián-ünnepséget, és a Csemadok-ünnepélyt is említhetném.

 

Sokat teszünk azért, hogy sportélet is tovább működjön. Célunk, hogy a társadalmi élet fellendüljön, és az emberek „kiszabaduljanak” a koronavírus-járvány okozta bezártságból.

 

Példaértékű a bősi gazdasági udvar működése.

 

Ezen kívül még mi várható a városban?

 

Bős város kül- és belterületének további szépítgetését tervezzük, amellett, hogy több járda- és parkoló kialakításán is dolgozunk. A Temető utcában, a kultúrház mögött egy új hidat építünk majd (a meglevő teherbírása jelentősen csökkent).

 

A bősiek törekednek a szemét megfelelő szeparálására.

 

Zárásképpen, de nem utolsó sorban, mi újság Bősön a kerékpár-utak terén?


Hála Istennek, erre a célra nemrég nyertünk egy közös pályázatot, amelyből megvalósítjuk.

 

Ez a bicikliút a bősi vízerőműtől indulhat Nyékvárkonyon keresztül Dunaszerdahely felé, majd Galántáig tart. Ezzel egyúttal bekötik a bősi kerékpárutat a nemzetközi vérkeringésbe. A régi vasút helyén, a kanális mellett fog elterülni. Legfontosabb az, hogy olyan helyre kerüljön, ahol a területrendezés rendben van.

 

Ez a bicikliút Bős városban is végigmegy majd, vagy csak a külterületén helyezkedik el? 

 

Igen, nekünk is be kell kötnünk a város belterületére is.

 

Hogyan viszonyul ahhoz, hogy állandóan tenni kell valamit és nincs megállás?

 

Ilyen az élet, hozza az egyik feladatot, a másik után. De nem is bánom, hogy ez így működik, csak egészséget adjon mindnyájunknak a Mindenható, akinek hálás vagyok mindenért, amit kaptam. Tudom és érzem, hogy felelősséggel tartozunk az embereknek. Kitartást, türelmet és sikereket kívánok a Tisztelt Olvasóknak. Remélem, mihamarabb találkozhatunk.

 

A minap Fenes Ivánt választották meg az MKP platform járási elnökének.

 

Köszönöm a beszélgetést, minden jót kívánunk Önöknek.

 

Én is köszönöm a Körkép szerkesztőségének és olvasóinak az érdeklődését. Jó egészséget kívánok mindenkinek!

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.