Nyitókép: Szarvas, 2022. március 5. A szarvasi szlovák nemzetiségi önkormányzat megújult épülete az átadás napján, 2022. március 5-én. A magyar állam a szarvasi szlovák iskolákat 30 millió forinttal támogatja idén, és 15 milliót adnak a helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat székhelyének további felújítására. MTI/Rosta Tibor

 

Több mint ötven magyarországi nemzetiségi intézmény felújítása folytatódik idén – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Szarvason, a megújult helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat székhelyének átadásán.

 

Soltész Miklós közölte, 41 helyszínen néhány milliós felújítások lesznek; 12 helyen azonban több tízmilliósak, néhol milliárdosak. Hozzátette, a szarvasi szlovák iskolákat 30 millió forinttal támogatják idén, és 15 milliót adnak a helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat székhelyének további felújítására.

 

Az államtitkár elmondta, a békési városban rendezik meg a hétvégén az I. Nemzetiségi Sporthétvégét, amelyre nyolc településről, nyolc nemzetiségi középiskolából több mint 200 gyerek érkezett. Mint mondta, örömmel látta, hogy a fiatalok közül harmincan-negyvenen kora este összeölelkezve énekelték az Egy vérből valók vagyunk dalt, német, szerb, szlovák, román és horvát nemzetiségűek közösen.

 

 hirdetes_810x300  

„Ez egy csoda, őrizzük meg, pláne ebben a világban” – fogalmazott Soltész Miklós, hozzátéve, hogy közös felelősségük szolgálni a békességet.

 

A rendezvényen Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke bejelentette, hogy a 13, Magyarországon elismert nemzetiség elhatározta, megpróbálnak összefogni és segíteni az ukrajnai háború menekültjeit. A helyi nemzetiségi önkormányzatokon, az intézményeiken, a civil szervezeteiken keresztül gyűjtéseket szerveznek, az adományokat a Híd Kárpátaljáért programnak juttatják el.

 

Szarvas, 2022. március 5. Frankó Anna, a szarvasi szlovák nemzetiségi önkormányzat elnöke, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Emil Kuchár, Szlovákia békéscsabai főkonzulja, Dankó Béla, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Babák Mihály polgármester (b-j) átvágják a nemzeti színű szalagot a szarvasi szlovák nemzetiségi önkormányzat megújult épületének átadó ünnepségén 2022. március 5-én. A magyar állam a szarvasi szlovák iskolákat 30 millió forinttal támogatja idén, és 15 milliót adnak a helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat székhelyének további felújítására. MTI/Rosta Tibor

 

A Magyarországra érkező menekült gyerekeknek pedig az általuk fenntartott oktatási intézményekben biztosítják az oktatást és az ellátást – tette hozzá.

 

Babák Mihály (Fidesz-KDNP) polgármester köszöntőjében felidézte, 300 éve települtek le Szarvason a szlovákok, napjainkban nemzetiségi önkormányzat, színház, iskola, civil szervezetek és tájház működik a városban. „Szeretetben, békességben, egyetértésben élni, ez a legnagyobb érték ebben a városban” – fogalmazott.

 

Frankó Anna, a szarvasi szlovák nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta, az önkormányzat székhelye két ütemben, 55 millió forintból újult meg eddig, az összegből a homlokzat felújítását és szigetelését, a nyílászárók szigetelését végezték el. Uniós forrásból 44,8 milliót kaptak, majd kormányzati támogatásból további 10,3 milliót.

 

A szombaton felajánlott összegből – amelyet Babák Mihály polgármester ígérete szerint az önkormányzat kiegészít a szükséges mértékig – a tetőt, a garázst és a kerítést újítják fel – közölte.

 

Zelman Ferenc, az Országos Szlovák Önkormányzat alelnöke reményét fejezte ki, hogy az épületben tovább ápolják a „szarvasi szlovák kultúrát, nyelvet és identitást”.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.