Nyitókép: TA3 live, reprofoto

 

Az orosz-ukrán háború súlyosan érinti a szlovák állami költségvetést is. Igor Matovič (OĽaNO) szerint a menekültválság és a háború közvetlen és közvetett hatása akár 1-2 milliárd euróba is kerülhet a költségvetésnek.

 

„Ezt a pénzt Putyin lopta el a szlovák állampolgárok zsebéből azzal, hogy úgy döntött, háborút robbant ki. Így minden egyes állampolgár pénztárcája 500-1000 euróval lesz megrövidítve. Szlovákia ugyanis másra tervezte költeni ezt a pénzt, például a megemelkedett energiaárak és élelmiszerárak kompenzációjára”

 

– fogalmazott Matovič.

 

 hirdetes_400x285  

A pénzügyminiszter figyelmeztetett arra is, hogy a koronavírus-járvány miatt megemelkedett, jelenleg 8 százalék körüli infláció akár 15 százalékra is ugorhat, nem tudni ugyanis, hogy mit okozhat, ha Oroszország elzárja a gázcsapot. Ennek megakadályozására Matovič szerint Európától egységes fellépésre van szükség.

 

A korábbi kormányfő agresszornak nevezte Putyint. Szerinte az orosz elnök ugyanazt mondja, mint 90 évvel ezelőtt Hitler. Mégpedig azzal, hogy Putyin úgy fogalmazott, hogy az ukránok nem nemzet, és nincs joguk az önálló államra.

 

„Háborús zónában vagyunk, és félő, hogy az újkori Hitler eléri az Európai Unió határát”

 

– mondta a műsorban.

 

Aki a szomszédban zajló agresszió előtt becsukja a szemeit, az Matovič szerint olyan, mintha saját lakóhelyén fordítaná el a fejét az elől, hogy a szomszédban a férj veri a feleségét azt mondva, hogy majd kibékülnek. Így hagyná az erőfölényben levő agresszor markaiban a feleséget arra számítva, hogy majd a tárgyalásaik rendezik a helyzetet.

 

A pénzügyminiszter a háború ellenére arra kérte a lakosságot, hogy ne essenek pánikba. A legtöbbet szerinte azzal tudják segíteni a hazai gazdaságot, ha nem fogják vissza a fogyasztást. Az éttermekbe, különböző szolgáltatásokra költött pénz a hazai gazdaságot segít működésben tartani.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.