Nyitókép: Körkép.sk

 

A háború okozta feszültség a családokba is beköltözött, úgy az érintett területeken, mint Ukrajna határain túl. A menekültválság láttán több helyütt is összefogtak a Dunaszerdahelyi járásban.

 

Néhány helyiségben szállás-lehetőséget ajánlottak fel a rászorulóknak, másutt adományt gyűjtenek, vagy épp véradással járulnak hozzá az emberek életének megmentéséhez, helyzetük könnyítéséhez.

 

  hirdetes_300x300   
Nyárasdon átmenetileg befefejezték a gyűjtést.

 

Nyárasdi gyűjtés

 

Bacsó László, a község polgármestere február 26-án vette fel a kapcsolatot az Ungvár melletti testvértelepülés, Császlóc vezetőségével, hogy miben tudnának segíteni. A nyárasdi önkormányzat lehetőségeihez mérten szívesen segít bajba jutott embertársain.

 

Példaértékű gyűjtés – jelentős mennyiségű adomány gyűlt össze Nyárasdon.

 

Az érintetteknek átmenetileg tartós élelmiszerre és tisztálkodási szerekre van a legnagyobb szüksége. Ezért Nyárasd Község Önkormányzata adománygyűjtést szervezett a császlóciak megsegítésére.

 

A polgármester hangsúlyozta, az emberek nagyon rosszul viselik a kialakult helyzetet, de bizakodnak abban, hogy a politikai vezetők jobb belátásra térnek, és véget ér a háború.

 

Az adományozóknak köszönetét fejezte ki az önkormányzat Nyárasdon.

 

„Nagyon megviseli őket a pusztítás. Szükségük van lelki támasza is… Jelenleg mi azon dolgozunk, hogy az adomány oda jusson, ahova szeretnénk!”

 

– fogalmazott Bacsó László.

 

Bősön is rengeteg felajánlás érkezett.

 

Bős is segít

 

Bős Város Önkormányzatának szervezésében is adománygyűjtés zajlik az Ukrajnában élők, valamint az onnan és Kárpátaljáról érkező, otthonaikat elhagyni kényszerült emberek megsegítésére. A szervezők az adományok nagy részét a Szlovák Műszaki Egyetem tulajdonát képező areálba szállították, ahol a  bajba jutottak kaptak menedéket.

 

Megérkezett az első 25 ukrajnai háborús menekült Bősre – képek, videó

 

Gyűjtenek: tartós élelmiszereket, konzerveket, takarókat, vitaminokat, tisztálkodási szereket. Felhívják egyben a figyelmet arra, hogy átmenetileg ruhaneműket már nem fogadnak, mivel jelenleg elegendő mennyiség gyűlt össze.

 

Nagyszarváról László Zoltán polgármester vezetésével már elszállították az adományokat.

 

Felső-Csallóközben is gyűjtenek

 

Nagyszarván is segítő kezet nyújtottak a rászorulóknak. Március 4-én egy nagyobb rakományt szállítottak Nagymihályba, ahonnan az adományokat szükség szerint egyenesen a felsőnémeti határátkelőre vagy a határ túloldalán lévő Ungvárra juttatják.

 

 

A nagyszarvai alapiskola is adománygyűjtést szervez.

 

Gyűjtést tartanak mezen kívül Nagymadban, Vásárúton, Csallóközkürtön és Bakán is.

 

A Csemadok is gyűjtésbe kezdett

 

Erről a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmánya Facebook-oldalán értesítette a tagokat.

 

„Mindenkit arra kérünk, hogy ne fejetlenül, kérdezések nélkül kezdjenek bele a gyűjtésbe. A kárpátaljai ismerőseinkkel vettük fel a kapcsolatot és az Ő kérésüket tolmácsolom. Ne kapkodjunk! Gyűjtsünk és a megbeszélt gyűjtőközpontokba vigyük a segítségre szánt dolgokat. Innen a járási koordinátorok irányításával történik majd az elosztás, elvitel.”

 

– olvasható a felhívásban.

 

Az első jelentős adományt a Csemadok felsővámosi alapszervezete adta le a dunaszerdahelyi irodában.

 

A gyűjtást a Csemadok épületében tartják, hétköznapokon délelőtt 10 órától este 18.00 óráig.

 

A Vöröskereszt-tagok is segítenek.

 

A Vöröskereszt most is segít

 

A Szlovák Vöröskereszt Dunaszerdahelyi Területi Szervezete március 7-én a határokhoz küldött adományt, amit egy Dunaszerdahelyi járásbeli, élelmiszerrel foglalkozó vállalkozó ajánlott fel (33 paletta termék).

 

Az összegyűjtött adományok szétosztását is a Vöröskeresztesek oldják.

 

A Szervezet egyébként továbbra is tart gyűjtést. Törekednek arra, hogy az 51 helyi szervezete által összegyűjtött dolgokat Bősre, Nagymegyerre és az Idegenrendészet részére el tudja juttatni. Ezeken a helyeken vannak a rászorulók elszállásolva is, de van, ahol csak várakoznak a további ügyintézésig, hogy folytathatják utukat.

 

A Dunaszerdahelyi járási szervezet igazgatásával megbízott Nagyová Dagmar is kivette részét a munkából.

 

A Szlovák Vöröskereszt önkéntes véradást szervez az ukrajnai rászorulók részére

 

Segítőből jelenleg van elegendő

 

A Szlovák Vöröskereszt a határokon segítséget nyújtó tagjai arra kérik az embereket, hogy spóroljanak az energiájukkal, mert előfordulhat, hogy a helyzet a vártnál tovább fog tartani. Továbbá kérnek mindenkit, hogy amennyiben nem szükséges, ne járjanak a határokhoz. A határátkelőhelyeken jelenleg elegendő a segítség.

 

Szlovák Vöröskereszt: Ha nem szükséges, ne járjanak a határhoz. Egyelőre elegendő a segítség

 

Laky Erzsébet

 

Önkéntes van elég, viszont fegyverhiányra panaszkodik az ukrán katonai vezetés

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.