Nyitókép: körkép-kollázs/SITA/Jana Birošová

 

Szép és méltóságteljes ünnepet kívánt a szlovákiai magyaroknak (is) Zuzana Čaputová szlovák államfő, aki március 15-e alkalmából kétnyelvű bejegyzést tett közzé közösségi oldalán.

 

Bejegyzése kezdetén megemlítette, hogy „magyar nemzetiségű polgártársaink” legfontosabb nemzeti ünnepüket, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóját ünneplik ma. Ezt követően Jókaitól idézett, majd megjegyezte, hogy akkoriban magyarok és szlovákok eltérő utakat jártak be a szabadság felé.

 

1848. március 15-éről a nagy magyar író, a komáromi születésű Jókai Mór a következőt írta: „Tartsátok tiszteletben e napot, melyen a nép szava először megszólalt!” A magyarok és szlovákok azokban az időkben eltérő helyzetekből kiindulva és eltérő utakon indultak el a szabadság felé, ezért a szlovák és a magyar történelmi tudat is különbözőképpen értékeli a korabeli eseményeket.

 

Az államfő szerint azonban „egyaránt felsorakozunk azok mellett az alapvető értékek mellett, amelyekért elődeink harcoltak”.

 hirdetes_810x300  

 

A forradalom olyan demokratikus követelései, mint a sajtószabadság és a törvény előtti egyenlőség közös haladó öröksége nemzeteinknek.

 

Mint fogalmaz, a szabadság és demokrácia utáni vágy a 20. században is történelmünk hajtóereje maradt. A magyarok és szlovákok tragikus pillanatokat éltek át 1956-ban és 1968-ban, amikor a szabadságért a diktatúrával szemben vívott küzdelmüket a nyers erőszak tiporta el. Együtt éltük meg a szabadság eljövetelét és a vasfüggöny ledőlését 1989-ben.

 

A szlovákiai magyar közösség fontos, sőt mi több kulcsszerepet játszott akkor is, amikor az európai uniós jövőnk volt a tét.

 

fogalmazott Čaputová, majd rátért párhuzamot vont az orosz-ukrán háborúval.

 

Március 15-e üzenete ma, amikor közvetlen szomszédságunkban háború zajlik, is aktuális. Az ukrán állam és lakossága elleni orosz agresszió brutális reakció Ukrajna népeinek azon legitim törekvésére, hogy szabadon dönthessenek hazájuk sorsáról.

A történelem és keleti szomszédunk friss tapasztalatai arra figyelmeztetnek bennünket, hogy a szabadság és a demokrácia nem állandó és örökké tartó értékek. Egy és háromnegyed évszázaddal 1848 forradalmi évét követően is olyan helyzet teremtődhet, hogy küzdenünk kell értük. Mint ahogy szükségszerű ezen értékek állandó védelme és erősítése.

 

írta a szlovák államfő, majd zárszóként szép és méltóságteljes ünnepet kívánt a világ magyarságának.

 

Ezért azt kívánom, hogy az olyan napok, mint a mai is, lehetőséget teremtsenek arra, hogy megtaláljuk azt, ami összeköt bennünket. Magyar nemzetiségű polgártársainknak és a magyaroknak, éljenek bárhol a világban, szép és méltóságteljes ünnepet kívánok.

 

zárta Čaputová, akinek facebook-bejegyzése alatt több magyar, köztük felvidéki politikusok is kommenteltek.

 

Míg néhányan csak köszönetet mondtak a szlovák államfőnek szavaiért, addig a Szövetség kommentelő politikusai inkább arra szólították fel, hogy szavait tettek is kövessék.

 

Zachar Pál magyar nyelvű hozzászólása szerint Čaputovának államfőként több témában is garantánia kellene a törvény előtti egyenlőséget.

 

forrás: facebook.com

 

Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az államfő szavai őszintébbnek tűnnének, ha két héttel ezelőtt ahelyett hogy aláírta, inkább megvétózta volna az állampolgársági törvényt, amely Mózes szavai szerint alkotmányellenes és diszkriminatív a magyarokkal szemben.

 

forrás: facebook.com

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.