Nyitókép: Körkép.sk/Buday Mária

 

2022 március 17-én délután, a komáromi Tatra mozi előtti sétányon csillagavatásra került sor, Kaszás Attila színművész emlékére.

 

Az ünnepséget Keszegh Béla, a város polgármestere nyitotta meg, felidézve az előző év őszén indult hagyományteremtő eseményt, amikor az első gránit-csillagot helyezték el a járda kövezetében. Ezt a csillagot Ivan Reitman, a komáromi születésű híres hollywoodi filmrendező kapta, aki 75. életévét töltötte be.

 

E gesztussal Komárom tiszteletet kíván adni a filmszakma azon jeles személyiségeinek, akik valamilyen formában kötődnek városunkhoz. A helyi közösség javaslatai alapján a város a második ilyen csillagot Kaszás Attila színművésznek adományozta.

 hirdetes_810x300  

 

fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

A polgármester, Keszegh Béla többször beszélt a színművész édesanyjával, Kaszás Margittal, a készülő ünnepség kapcsán, ám szomorúan ért mindannyiunkat a hír, hogy a szépkorú édesanya az újesztendő első pillanataiban eltávozott az öröklétbe.

 

A 2022. március 17-én megtartott ünnepségen jelen volt a színművész özvegye Kaszás Ildikó néptáncos, gyermekeik, János és Luca, valamint a színművész húga, Csibáné, Kaszás Júlia orgonaművész.
Kaszás Attila színművészt 2007. március 23-án Budapesten 47 éves korában érte a halál, ekkor kisfia Jancsi 2 esztendős volt, kislánya Luca pedig halálát követően 2007. decemberében született meg. Az édesanya emlékezetében Attilának a halálát megelőző napokban volt sejtése arról, hogy felesége talán várandós. Ennek a bizonyosságát sajnos nem érhette volt. 

 

fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

A Tatra mozi előtti csillagavató ünnepségen jelen volt a színművész egykori barátja, Rudolf Péter, színész, rendező, színigazgató, aki nagy szeretettel emlékezett az egykori pályatársra. A színművésztől nem száraz életrajzi adatokat, hanem vidám anekdotákat hallhattunk, ami a két jóbarát életét jellemezte, például, hogyan úszták át éjnek idején a Dunát, amit Péter addig soha nem próbált meg. Rudolf Péter színművész kiemelte, Kaszás Attila olyan egyéniség volt, aki környezetében mindenkinek adni tudott: hitet, erőt, kitartást, és nem utolsó sorban a szülőföld iránti ragaszkodást.

 

fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

Az emlékbeszédet követően került sor a Kaszás Attila nevét viselő gránit-csillag leleplezésére. Ezt a szép gesztust a családtagok, a színművész özvegye, Kaszás Ildikó, gyermekeik János és Luca, valamint a színművész húga, Csibáné, Kaszás Júlia végezték el.

 

Balról a színművész özvegye, Kaszás Ildikó, jobboldalt gyermekeik János és Luca, közöttük Rudolf Péter, valamint a színművész húga, Csibáné, Kaszás Júlia, fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

Kaszás Attila életrajzi adatairól – a hiteles információk érdekében – szerencsére még elég időben – a színművész édesanyját, Kaszás Margitot kérdeztük meg.

 

fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

Kaszás Attila a vágsellyei szülészeten látta meg a napvilágot, és mindössze két és fél éves koráig élt Vágfarkasdon, ahol szülei tanítóként tevékenykedtek. Ezt követően édesapja, Kaszás János szülővárosába, Komáromba költöztek, ahol egy rövid idő elteltével a fiatal pedagógus-pár a II. lakótelepi, Béke Utcai Alapiskolában (ma Jókai Mór AI) kapott állást.  Így a kisgyermek az óvoda látogatását is már a komáromi Nádor utcai óvodában (ma a Marianum Iskolaközpont óvodája) kezdte. A tanító nénik nagy szeretettel vették körül, hiszen fél évvel fiatalabb volt kiscsoportos társainál.

 

fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

Alapiskolás éveit ugyanabban a komáromi, II. lakótelepi intézményben töltötte, ahol szülei tanítottak. A szavalóversenyekre édesanyja készítette fel, ahol nagyon hamar megmutatkozott a fiú kimagasló tehetsége. Felső tagozatos korában csupán a vers megválasztásában igényelt némi segítséget, annak előadásmódja már saját lényéből fakadt. Előadói tehetségét, énekhangját szüleitől egyaránt örökölte, tehát a gének szerencsés találkozásából adódott nem mindennapi talentuma. Az amatőr színjátszás a szülők életének is részét képezte, az apa emellett kiválóan énekelt, hegedült, az anya a Béke Utcai Alapiskola Kicsinyek Kórusának alapítója, és több évtizedig karnagya. Húga, Júlia zenei pályára lépett.

 

fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

Gimnáziumi éveiben (ma Selye János Gimnázium) a nagyműveltségű magyar-történelem szakos tanár, Gáspár Tibor egyengette Attila útját, és csiszolgatta versmondói tehetségét. Természetesen már ebben az időben megmutatkozott, hogy a fiúnak hivatásszerűen színpadon a helye, és mi sem volt természetesebb, minthogy Színművészeti Főiskolára jelentkezik, Budapestre.

 

fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

Középiskolai tanulmányainak utolsó évét a Selmecbányai Gimnáziumban végezte, mely az adott korban egy központi intézmény volt, ahol a gimnázium 4. évében felkészítették a diákokat külföldi tanulmányaikra. ( Külföld alatt értsd a keleti blokkhoz tartozó, szomszédos szocialista államokat.)

 

fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

Kaszás Attila az érettségit követően a Budapesti Színház és Filmművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait, melyet 1983-ban fejezett be. Színészi pályafutása, karrierje sokak számára ismeretes, frissen él szerettei, pályatársai, rajongói emlékezetében, valamint gazdagon feldolgozott anyag áll az érdeklődők rendelkezésére. Jelen esetben ezt nem részletezzük,  akik ismerték és szerették, azoknak úgyis a fülében csengenek minden idők legsikeresebb magyar zenés színpadi művének, A padlásnak örökzöld dallamai.

 

fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

A csillagavató ünnepséget követően a Tatra moziban filmvetítésre került sor, ahol Rudolf Péter választása alapján a nagyközönség a Zuhanás közben című filmet tekinthette meg, melyben városunk örök kedvence, Kaszás Attila játszotta a főszerepet. A színművész neve Komárom emlékezetében örökéletű lesz. 

 

Buday Mária

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.