Nyitókép forrása: Photo by form PxHere

 

Cseh tudósok kidolgoztak egy módszert az egészséges és a sérült spermiumok megkülönböztetésére és egymástól való elkülönítése, ami fontos felfedezés, és reményt adhat azoknak a pároknak, akiknek eddig nem sikerült a gyermekvállalás.

 

Léteznek elég lehangoló jóslatok arról, hogy a férfiak termékenysége kritikusan csökkenni fog. A mostani felfedezés a nem túl jó kilátásokat némileg ellensúlyozhatja az asszisztált reprodukció hatékonyságának növelésével.

 

A férfiak termékenysége globális megfigyelések alapján jelentősen romlik. Az elmúlt évtizedekben drámai mértékű romlás volt tapasztalható. Már 1992-ben megjelent egy aggasztó tanulmány arról, hogy az elmúlt 60 évben (tehát 1932-től 1992-ig) a férfiak átlagos spermiumszáma világszinten a felére csökkent.

 

 hirdetes_810x300  

Egy 2017-es tanulmány szerint pedig 1973 és 2011 között a csökkenés mértéke pedig 50-60 százalékos volt.

 

Ráadásul a kutatások felhívták a figyelmet arra, hogy nem csak a spermiumok számának csökkenése jelent problémát, hanem a megmaradt spermiumok képességeinek romlása is. Emiatt a világ számos részében nagyságrendekkel megnőtt az asszisztált reprodukcióra vállalkozó párok száma.

 

Az is aggasztó, hogy a negatív trend okát egyelőre nem tudják, így az sem jósolható meg, hogy meddig mélyülhet a probléma és addig mennyi idő van hátra. A legpesszimistább forgatókönyvek szerint beüthet a „spermageddon”, egy olyan világ, ahol a férfiak csaknem száz százaléka képtelen lenne természetes úton teherbe ejteni egy nőt.

 

A cseh kutatók módszere állításuk szerint „minden termékenységi rendellenesség esetén alkalmazható”, kivéve a spermiumok teljes hiányánál. Ráadásul az egészséges spermák kiválasztása a korábbi technológiáknál sokkal gyorsabb és pontosabb. Ez azt jelenti, hogy nagy hatékonysággal tudják kimutatni a sérült ondósejteket, például a rossz mozgás, nem megfelelő sejtszerkezet vagy sérült DNS alapján. Az azonosítás után mágnesekkel vonják ki a mintából a rossz sejteket, és így csak az egészséges spermát használják az asszisztált reprodukcióhoz.

 

Azt viszont elismerik, hogy a „spermageddon” veszélyét ezzel még nem hárították el.

 

rmx.news

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.