Nyitókép forrása: pxhere.com

 

A koronavírus-járvány megviselte az emberek lelki egészségét Szlovákiában (is). A „Hogy érzed, Szlovákia?” nevű kezdeményezés friss felmérése szerint a válaszadók negyede úgy érzi, rosszabbodott lelkiállapota az elmúlt két évben. A járványon kívül az ukrajnai háború is hatással az emberek pszichikumára.

 

A felmérés szerint a háború első hetében a válaszadók 30 százaléka érzett kisebb- nagyobb depresszióra utaló tüneteket. Ugyanakkor a negyedük nem vett észre magán depresszió jelét. Ezek a számok hasonlóak a járvány második hullámakor mértekhez – ekkor volt a legmagasabb a depresszív válaszadók aránya.

 

A rossz, nyomasztó vagy zaklatott lelkiállapotot az ukrajnai háború és az ukrán menekültek érkezése is táplálja. A háborútól csak kis mértékben vagy egyáltalán nem tartó válaszadók 27,5 százaléka érezte depresszió tüneteit magán, 30 százalékuk semmilyen erre utaló jelet nem vett észre.

 

 hirdetes_400x285  

A járványtól való általános félelem csökkenése ellenére azok, akik korábban is féltek a koronavírustól, jelenleg is nagy stresszt élnek át, nagyobbat, mint azok, akik a pandémiától nem féltek.

 

Két évvel a pandémia kitörése után a válaszadók negyede szerint romlott a lelkiállapota és mindössze hét százalék véli úgy, hogy javult az lelki egészsége. Az előbbiek 32 százaléka érzi depressziósnak magát, 28 százalékuk stresszesnek.

 

A legtöbb válaszadó szerint a szorosabb személyi kapcsolatok enyhítik a depresszív érzéseket. A felmérés azt is kimutatta, hogy minél elégedettebbek az emberek a személyes kapcsolataikkal, annál kevésbé vannak kitéve stressznek és depressziónak.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.