Mit tegyünk, ha a családunkban valaki alkoholfüggő lesz?

 

A WHO becslései alapján Magyarországon közel egymillióan fogyasztanak rendszeresen alkoholt. Ez azt jelenti, hogy majdnem minden családra jut legalább egy ember, akinek problémái vannak az itallal. Az alkoholfüggőség pedig sajnos sokszor nem csak az érintettnek, hanem a hozzátartozóinak az életét is megkeseríti. 

 

Amikor a heti egy pohárkából napi egy üveg lesz…

 

 hirdetes_400x285  

Az emberiség régóta fogyaszt alkoholos italokat, a bort például már az ókori népek is igencsak kedvelték. Jóformán ma sincs olyan összejövetel, ünnepi alkalom, ahol ne kerülnének elő a röviditalok, vagy a sörök, borok, pezsgők.

 

Mindaddig nincs is semmi baj, amíg csak alkalomszerűen és mértékkel hódolunk az alkoholos nedűk által nyújtott élvezetnek. A gond akkor kezdődik, amikor az alkoholfogyasztás már mindennapos szokássá válik. 

 

Előbb-utóbb ugyanis az alkohol függővé tesz, ez pedig odáig vezet, hogy az illető nem tudja ital nélkül élni a mindennapjait. Csak ritkán akadnak józan pillanatai, ez pedig kihatással van a karrierjére, a családi- és párkapcsolatára, a mindennapi életére, és természetesen a testi-lelki egészségére is. 

 

Egy háztartásban élni egy alkoholbeteg személlyel roppant nehéz, főleg, hogy sok esetben a családtagok tehetetlennek érzik magukat. 

 

Mi az, amivel csak rontunk a helyzeten?

 

Az alkoholfüggők többsége tagadással, hárítással védi önmagát, egyszerűen nem hajlandó szembesülni a függőségével. Ezért családtagként hiába veszekszünk vele, vágjuk a fejéhez a nyilvánvaló tényeket, ezzel csak olajat öntünk a tűzre. 

 

Gyakori módszer még, hogy a betegtől megvonjuk az alkoholt, eldugjuk az üvegeket, kiöntjük az italt, próbáljuk szabályozni, hogy mennyit fogyaszthat. Ezzel az állandó kontrollálással viszont nem segítünk; az alkoholfüggő egyrészt úgyis megszerzi a szükséges mennyiséget (akár a tudtunkon kívül), másrészt a “beszabályozás” folyamatos konfliktusforrás lesz, ami visszafordíthatatlan károkat is okozhat a családi kapcsolatokban.

 

Amikor pedig már nem segít sem a veszekedés, sem az ital “elkobzása”, akkor jön a fenyegetés és a zsarolás: itt viszont nem szabad abba a hibába esni, hogy olyan következményekkel helyezünk kilátásba, amiket aztán nem tartunk be. 

 

Ha például azzal fenyegetjük az alkoholbeteget, hogy elköltözünk otthonról, de ezt soha nem váltjuk valóra, akkor egy idő után a kijelentésünk hiteltelenné válik.

 

Van kiút az alkohol fogságából?

 

Természetesen igen! A teljes gyógyuláshoz érdemes egy magán rehabilitációs intézmény, például a Swan Lake Központ családi konzultációját és terápiáját igénybe venni. 

 

A 4-6 hetes intenzív kezelés során nemcsak elvonókúrára, hanem pszichoterápiás foglalkozásokra, mindfulness-foglalkozásokra, és addiktológiai csoportokban való részvételre is sor kerül. 

 

Ez idő alatt a beteg megtanulja, hogyan tudja újjáépíteni az életét immár alkohol nélkül, elsajátítja a mindennapi boldoguláshoz szükséges készségeket, és képes lesz rá, hogy a függőségét maga mögött hagyva visszatérjen a hétköznapi életbe.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!