Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Petros Giannakouris

 

A szlovákiaiak több mint ötöde hisz az oroszbarát propagandában, legalábbis ez derül ki a Szlovák Tudományos Akadémia Társadalmi és Pszichológiai Tudományok Központja által készített felmérésből, melyben 900 polgárt kérdeztek.

 

A felmérést március 22. és 24. között készítették, a begyűjtött adatok pedig azt mutatták meg, hogy a megszólítottak 22 százaléka hisz az Ukrajna elleni orosz támadás kapcsán „megengedően fogalmazó” híreknek. 11 százalék hisz azoknak a híreknek, miszerint Ukrajnában csak megrendezett háború zajlik, a felvételeken pedig csak fizetett színészek vannak, 13 százalék pedig elhiszi, hogy Ukrajnában atom- vagy másfajta radioaktív fegyvereket fejlesztenek.

 

A megkérdezettek 28 százaléka ad hitelt azoknak a híreknek, miszerint Oroszország Ukrajna demilitarizálása és denácifikációja végett indította az inváziót. 34 százaléknyian hiszik el azokat a híreket, mely szerint a háborút nagyban a nyugati hatalmak eszközölték ki, miközben Oroszország csak reagált az ő provokációjukra. 27 százalék úgy véli, Moszkva „csak az orosz kisebbség elleni népirtásra” reagált az offenzívával.

 

 hirdetes_300x300  

A felmérést értékelők szerint az, hogy mennyire adnak hitelt a Kremelpárti narratívának, kéz a kézben jár az Oroszországgal szembeni szimpátiával. Nagyobb bizalmat tapasztaltak azoknál az embereknél, akik meggyőződése, hogy Szlovákiában jobb volt az előző rezsim idején, egyúttal előnyben részesítik az olyan társadalmi felállást, melyben egy erős és határozott autokrata vezető kormányoz, és nem „a mai liberális demokrácia” érvényesül.

 

A szerk. megj.: A felmérés eredményét, és főleg következtetéseit érdemes fenntartásokkal fogadni. Már önmagában az is vitatható, hogy mit tekintünk „az Ukrajna elleni invázióval szemben megengedő” írásnak, és mit nem. A balliberális narratíva például minden olyan közlést oroszbarátnak bélyegez, amely nem tükrözi szóról szóra az egyébként elég hektikus nyugati fősodor álláspontját, vagy ha valaki felhívja a figyelmet arra, hogy Ukrajna valóban igen keményen bánt saját nemzeti kisebbségeivel. Az is elég mesterkélt, ahogy a felmérés kapcsolatot akar teremteni az oroszbarátság és a „mai liberális demokrácia” kritizálása között.

 

teraz.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.