Nyitókép: Mihacs Szilvia, a Kárpátia Sport Polgári Társulás alelnöke

 

A révkomáromi központú Kárpátia Sport Polgári Társulás szervezésében, valamint a további társ-szervezők, így az Aranycsapat Testület, az MTK Baráti Kör, valamint a BVE Sporttörténeti Csoport együttműködése által március 28-án nagyszabású rendezvényre került sor Budapesten, a Szent István Bazilika Altemplomában.

 

Pallag György Lomnici Zoltán

 

Az esemény Az ARANYCSAPAT legendái előtt tiszteleg a Kárpát-medence ifjúsága címet viselte, amelyen az örökéletű futballcsapat 70 évvel korábbi, Helsinki-i olimpiai diadalára emlékeztek. E fő témával egybekötötten megemlékeztek Hidegkuti Nándor születésének március 3-i évfordulójáról, valamint a csapatkapitány, Puskás Ferenc születésének április 1-i évfordulójáról is.

 

 hirdetes_810x300  

 

A tartalmas eseményről portálunkat a Kárpátia Sport Polgári Társulás elnöke, a megemlékezés szóvivője, Pallag György tájékoztatta.

 

Az emlékünnep valóban kárpát-medencei méreteket öltött, hiszen az anyaországi résztvevők mellett több határon túli csapat kapcsolódott be a rendezvénybe:

 

Résztvevők
Résztvevők

Budapestről az Aranycsapat Testület, id. Dr. Lomnici Zoltán elnökletével, az új-budai Grosics Gyula Általános iskola diákjai, Kis Mihály igazgató vezetésével, Kárpátaljáról a beregszászi diákok, Bukovszky János vezetésével, Felvidékről a Bátorkeszi Kováts József Alapiskola diákjai, Kubik Imre és Bóna Tamás pedagógusok vezetésével, Szentpéterről a Kossányi József Alapiskola diákjai, Bukovszky János vezetésével, Ógyalláról az Építőipari Szakközépiskola diákjai, Labancz Béla vezetésével, valamint Dunaszerdahelyről a Középfokú Sportiskola diákjai, Olláry Attila vezetésével.

 

Építőipari Szakközépiskola Ógyalla

 

A megemlékezésen ünnepi beszédet mondott id. Dr. Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke, aki hangsúlyozta:

„Az Aranycsapat sikerei mindig olyan erőforrást jelentettek a határon túli magyarok életében, melynek segítségével megőrizték magyarságukat. Nemcsak az időseknek, de a fiataloknak is fontos, hogy emlékezzenek a legendás labdarúgókra …”

 

Dr Lomnici Zoltán


Az elnök a továbbiakban rámutatott, milyen jelentősége van a kárpát-medencei összefogásnak, mely a hagyományőrzés minden területén, így a sport-történet sikerei által is utat jelöl ki a nemzetépítésben.

 

A továbbiakban felszólalt még Takács Tibor, az FTC Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke, aki üdvözölte a megjelent tanulóifjúságot, és örömét fejezte ki lelkesedésük kapcsán.

 

Takács Tibor

Az Aranycsapat sikereit Bozsik Péter, volt szövetségi kapitány méltatta, aki szintén hangsúlyozta a sport-hagyományok ápolásának fontosságát, hogy követendő példaként szolgáljanak az ifjú nemzedékeknek.

 

Koszorúzás Grosics Edina Kőrösi Mária Bozsik Péter Buzánszky Jenő

 

A rendezvényen jelen voltak a legendás labdarúgók gyermekei, az említett Bozsik Péter, továbbá Grosics Edina, és ifj. Buzánszky Jenő, valamint neves sport-személyiségek, Jónyer István a nemzet sportolója, Dzurják József, Csöpi FTC, gólkirály, Móré Imre, volt MTK labdarúgó edző. Szintén említést érdemel Magyar Zoltán, a parlamenti válogatott szövetségi kapitánya, Pandzarisz Sándor az MTK Baráti Kör elnöke, Dr. Kőrösi Mária egyetemi docens, Tobák Csaba az FTC múzeum igazgatója, és nem utolsó sorban Szűcs Ágoston, a Szent István Bazilika nyugalmazott gondnoka.

 

Cserge Rita Szentpéter

 

Az ünnepséget rövid kultúrműsor tette hangulatossá, amelyen Cserge Rita, a szentpéteri alapiskola tanulója magyar népdalcsokorral örvendeztette meg a jelenlévőket, Sinkovits-Vitay András színművész pedig Az Én Hazám című saját versével, és a Himnusz előadásával emelte a rendezvény színvonalát.

 

Pallag György Lomnici Zoltán

 

A jelenlévő nagyszámú tanulóifjúságnak a sporttörténeti találkozó mellett, a hely szellemének tekintetében, maga a Bazilika látványa is óriási élményt jelentett. Ezt figyelembe véve Milisits Máté művészettörténész, a BVE Sporttörténeti Csoport vezetője, a Szent István Bazilika történetéről és harangjairól tartott a gyerekek szintjére szabott előadást, akik ezután egy-egy kiadvány kaptak ajándékba a Bazilika harangjairól.

 

Bozsik Péter Grosics Edina Jónyer István

 

A Szent István Bazilika Altemplomában megtartott nagyszabású ünnepség zárásaként a jelenlévők elhelyezték a kegyelet virágait Puskás Ferenc, Kocsis Sándor, Grosics Gyula valamint Buzánszky Jenő sírjánál.

 

Buday Mária

A képeket Mihacs Szilvia, a Kárpátia Sport Polgári Társulás alelnöke készítette

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.