Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

 

Mint arról korábban beszámoltunk, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Nobel-békedíjra jelölte Böjte Csaba erdélyi ferences szerzetest. Mint arról a Mandiner beszámol, Kásler Miklós meglátása szerint

 

Böjte Csaba az elmúlt évtizedekben egy, az ideológiákon és a politikai érdekeken is túlmutató gyermekmentő programot hozott létre.

 

A ferences rendi szerzetes a TV2-nek nyilatkozott arról, hogyan fogadta a jelölést.

 

„Engem nagyon meglepett, mert igazából úgy volt, hogy valamikor hónapokkal ezelőtt Kásler miniszter úr jelölt, és ugye most a napokban jött vissza az igazolás a bizottságtól, hogy elfogadták a jelölésemet, igenis számba vesznek 2023-ban”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta Böjte Csaba, akivel telefonon közölték az örömhírt.

 

TV2 riportjából kiderül, hogy a szerzetes már több mint harminc éve segíti a rászoruló embereket és az árvákat. Elsőként Erdélyben, egy karitatív táborban találkozott árva gyerekekkel, akkor döntött úgy, hogy alapít egy árvaházat.

A háború elől menekülteket is befogadtak

 

Az atya által alapított 26 bentlakásos intézményben több mint 2500 gyerekről gondoskodnak. Elmondása szerint egy gyerekben, aki az utcáról kerül be hozzájuk, elsőként békét kell teremteni, mert „amíg valaki reszket, addig nem fog szorzótáblát tanulni meg házi olvasmányt sem olvasni”. Böjte Csaba irányítása alatt több mint nyolcvan menház működik, ahol 1300 árva gyerekről gondoskodnak.

Néhány hete az ukrán háború elől menekülő családokat fogadott be egy magyarországi menedékhelyen.

 

„Most a napokban voltam én is ott náluk, meglátogattam, úgy látom, melegben vannak, meg vannak szeppenve, meg vannak ijedve. Én azt gondolom, hogy most meg kell tegyünk mindent, hogy kapjunk óvodát, iskolát, ahova ők is szépen beilleszkednek, integrálódhatnak, és hát ugye magyarul elég keveset tudnak, de ez egy kihívás, amit valahogy bölcsen meg kell oldani” – vélekedett a szerzetes.

 

mandiner.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!