Nyitókép forrása: Körkép.sk/Buday Mária
2022. április 1-én a komáromi Klapka étteremben sajtótájékoztatóra került sor egy új kezdeményezés kapcsán. A tájékoztatón részt vett a dunamocsi Jókai Andrea, mint az új program szellemi szülője, Zink Vass Nóra, a Szövetség Megyercsi Helyi Szervezetének elnöke, valamint Korpás Éva háromszoros Harmónia- kétszeres Fonogram-díjas, valamint a Külhoni Magyarságért Díjjal kitüntetett népdalénekes. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, valamint a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes a terv megvalósításában szintén aktív szerepet vállal.

 

A kezdeményezés az Összetartozás Tánca címet viseli, melynek részleteit és céljait Zink Vass Nóra ismertette. Ennek megszervezésében, a sajtó nyilvánossága mellett, első lépésként a falvak és városok polgármestereihez, valamint a magyar tannyelvű oktatási intézmények vezetőihez kívánnak fordulni.

 

„A gyászos emlékezetű trianoni békediktátum mindannyiunk életét meghatározta, a nemzeti sorstragédia keserveit, sérelmeit nem cipelhetjük béklyóként – igazi méltó emlékezés által szeretnénk egy felemelő, közösségépítő formára váltani a veszteséget. Egészséges, öntudatos nemzetként, erős közösségként csak akkor van lehetőségünk egy boldog jövőképre, ha nem a begyógyítatlan sebek feltépésére, hanem a hagyományaink, kultúránk ápolására fordítjuk figyelmünket.

 

Június 4-e a Nemzeti Összetartozás Napja. Jó alkalom arra, hogy minden elszenvedett sérelem, veszteség ellenére újult erővel közösséget építsünk, erényeinket erősítve, fejlődve, tanulva a mulasztásokból. Együtt, közösen! Pontosan ennek jegyében várjuk, hogy legyen partnerünk a kezdeményezésben, miszerint óvodások és alapiskolások – pedagógusaik irányításával polgári táncok bemutatásával kívánják emlékezetessé tenni az idei Nemzeti Összetartozás Napját. Figyelmünk a jövő generációjára vetül, a saját be nem teljesített lehetőségeinkre.

 hirdetes_810x300  

 

Legyen részese, hogy június 4-én Felvidék megannyi pontján egyazon órában ugyanazokat a táncokat táncoljuk, ugyanazon énekeket énekeljük, amelyek nemzedékeknek voltak meghatározó tánca, éneke. Hogy egyszerre, ugyan nem azonos helyen, de egyazon kultúrától ihletve, ugyanazon közösség szellemiségét gyarapítva a művileg épített határokon túlmutatva találjunk újra egymásra, és lehessünk itthon otthon. A bemutató elsődleges célja, hogy a tánc erejével hirdesse határokon innen és túl, a nemzeti összetartozás, a magyar összefogás és szolidaritás fontosságát, mely kizárólagos záloga lehet jövőbeni megmaradásunknak és gyarapodásunknak szülőföldünkön.”

 

Fotó: Buday Mária/Balról, Korpás Éva, Zink Vass Nóra, Jókai Andrea

 

E kezdeményezéshez örömmel csatlakozott Korpás Éva népdalénekes, aki a következőképpen reagált:

 

„Nap, mint nap azon dolgozom, hogy a gyermekekben erősítsem az identitástudatot, a mi kincsünkkel, a magyar népi kultúra kincsével…

 

Ebben a rendezvényben a gyerekek a célközönség, de általuk a felnőttek is bevonódnak, és szeretnénk, ha minél több felnőtt is csatlakozna…

 

A történelmet már nem tudjuk átírni, de tudjuk erősíteni a nemzeti hovatartozás felvállalását, az önazonosság meghatározását…

 

Bízunk benne, hogy nemcsak a felvidéki gyerekeket szólítja majd meg az Összetartozás Tánca, hanem az anyaországi magyarokat és a Kárpát-medence összes magyarját.

 

Hogy miért éppen a jókai polgári táncok és a tánczene, muzsika lett erre a célra kiszemelve? Általános tapasztalat, nagyon nagy népszerűségnek örvendenek mind az iskolások, mind az óvodások körében… Érzem, hogy érdemes ezt a gyökeret táplálni, és hogy ebből tudnak majd szárba szökkeni és virágba borulni … Itt alapozzuk meg az ő hovatartozásukat … Ez a tánc tulajdonképpen egy polgári társastánc, polgári tánczene, ám olyannyira folklorizálódott, hogy a népi kultúránk részévé vált.

 

Ezek a táncok, A pozsonyi sétatéren, Hogy a csibe, hogy?, Háromlábú görbe szék mind társastáncok, és tulajdonképpen a felnőttek társastáncai voltak. Az, amit megtanultak a nagyvárosokban, egymásnak is átadták falun belül, és így vált egyfajta szórakozási lehetőséggé a falusi közösségek számára is… Az apróságok ezt ellesték, és egy idő után a gyerekek táncaivá is vált.

 

A jókai polgári táncok nagyon élvezetesek, mind szövegileg mind táncilag megtanulhatók, a kisiskolások valamint az ovisok számára is, ráadásul a játék és a szórakozás is benne rejlik.

 

Bízunk benne, hogy az összetartozás erejét fogjuk képviselni, még ha nem is leszünk mindannyian együtt. Annak ellenére is érezni fogjuk, hiszen ugyanabban az időpontban, mindenki ugyanazt a táncot fogja táncolni, s ugyanazt az éneket fogja énekelni. Ez pedig összeköt …”

 

A sajtótájékoztató végén az ötletgazda, Jókai Andrea, a Szövetség dunamocsi önkormányzati képviselője megköszönte Zink Vass Nórának, valamint Korpás Évának, hogy részleteiben ismertették a születőben lévő Összetartozás Tánca programot.

 

A szervezők tisztelettel kérik az érintetteket, hogy csatlakozzanak a felhíváshoz, melynek részletei a www.osszetartozastanca.sk oldalon találhatók meg.

 

Visszajelzést az [email protected] mailcímen várnak 2022. április 20-ig. Óvodák, iskolák, gyermektánccsoportok, táncegyüttesek, néptáncosok stb. jelentkezését várják.

 

A regisztrációt követően nincs más teendő, mint az oldalon megtalálható videó segítségével megtanulni a táncot.

 

Az egész kezdeményezés központi eseménye 2022. június 4-én 16:00 órakor lesz. Minden kis táncost az egész Felvidékről szeretettel várnak Komáromba, a Klapka térre egy közös táncolásra.

 

Akik nem tudnak részt venni a központi rendezvényen, azok a saját településükön ugyanabban az időben perdüljenek táncra, melyről lehetőség szerint készítsenek felvételt és küldjék el a fenti mailcímre.

 

A tánc lépései ezen a videón érhetők el:

 

Bízunk benne, hogy a kultúra szálaival összefonódó össznemzeti kezdeményezés június 4-én sikeresen megvalósul, és újabb hagyomány születik.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.