Nyitókép: Kikötő – Polgári Szalon fb-oldala

 

2022 tavaszán ismét lehetőség nyílott, hogy a Kikötő – Polgári Szalon folytassa sokak által kedvelt ismeretterjesztő s egyben szórakoztató tevékenységét. A rendezvények főszervezője Bödők Gergely, a budapesti Clio Intézet munkatársa, akit nem kevés szál köt Komáromhoz. Az általa szervezett összejöveteleknek rendszeresen a RÉV – Magyar Kultúra Háza ad otthont.

 

Az orosz-ukrán háború kirobbanása miatt a Kikötő – Polgári Szalon 2022-es esztendei első, márciusi vendége Rácz András történész, a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont (NKE) tudományos főmunkatársa volt.

 

Bödők Gergely, az est házigazdája felkészülten, a rá jellemző alapossággal kérdezgette az orosz-ukrán háború egyik legavatottabb szakértőjét:

 hirdetes_810x300  

 

Fel lehet-e mérni, hogy mik Oroszország tervei és meddig tud ellenállni Ukrajna, miben más a mostani katonai akció, mint a Krím-félsziget annektálása, mik az aktuális erőviszonyok és meddig van ezeknek jelentősége, hogy lehet eligazodni a folyamatos dezinformációs kampányokban, mik lehetnek a következményei a szomszédban zajló háborúnak.

 

Rácz András (B) történész, a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont (NKE) tudományos főmunkatársa és Bödők Gergely, (J) a budapesti Clio Intézet munkatársa. Kép forrása: Kikötő – Polgári Szalon fb-oldala

 

A csaknem két órás beszélgetés részletesen taglalta a háború eddigi eseményeit. Amint azt a szakértők a kezdetektől jelezték, az orosz támadó fél úgy gondolta, csupán nagyon rövid ideig tartó háború lesz. De nem így történt. Rácz András történész ezt a következőképpen foglalta össze:

Tudjuk, az oroszok úgy tervezték, hogy pár nap alatt végeznek.

Alapvetően értették félre, hogy az ukrán lakosságtól mit lehet várni, és az ukrán hadseregtől mit lehet várni. Hogy ezt miért értették félre? A 2014-es információik szerint az ukrán társadalom jelentős része oroszbarát, és az ukrán hadsereg nem nagyon akar harcolni az oroszok ellen. Valószínűleg az történt, hogy elmulasztották frissíteni ezt az értesülésüket …

 

Bödők Gergely azon kérdésére, hogy mi az, ami a szomszédban történik, meddig mennek vissza az orosz-ukrán háború gyökerei, Rácz András a következő választ adta:

 

Valójában ez az orosz-ukrán háború 2014 óta tart. Amikor Oroszország megszállja és magához csatolja a Krím félszigetet, az még érdemi harc nélkül lemegy… Ami 2015 nyarától ez év februárjáig tartott, az egy korlátozott háborúnak nevezhető. 2022. február 24-től kezdve, ez már egy nagy léptékű, teljes, átfogó háború, amikor az egyik ország katonai erővel lerohanja a másikat.

 

Az előadásban mélyreható elemzésre kerültek Putyin és Zelenszkij különböző személyiségjegyei, céljai is, valamint a gazdasági helyzet mindenirányú gyengülése, ami azonban leginkább az ukránokat sújtja, hiszen az ő területükön dúl a háború.

 

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és térkép
Kép forrása: Kikötő – Polgári Szalon fb-oldala

A hosszas elemzés részét képezte Rácz András azon megfogalmazása, mi szerint a legtöbb háborúban nincs egyértelműen jó meg rossz, nincs fekete-fehér, a szürke ötven árnyalata van. Minden háborúban mindkét oldal követ el atrocitásokat.

Az előadás összegzéseként a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont tudományos főmunkatársától olyan sejtetéseket kaphattunk, hogy az orosz-ukrán háború legkésőbb május 9-ig, az Oroszországban legnagyobb államünnepnek számító Győzelem Napjáig remélhetőleg befejeződik.

 

A Kikötő – Polgári Szalon 2018 októberében alakult, a korábbi, Komáromi Szalon nyomdokaiban, a legaktívabb évének a 2019-es esztendő tekinthető, amikor havi rendszerességgel színvonalas találkozóknak adott teret. A 2020 – 21-es esztendő tervei azonban a világjárvány korlátozásai miatt sajnos sorban elmaradtak.

 

Buday Mária

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!