Nyitókép forrása: Daniel Roberts képe a Pixabay -en.

 

A koronavírus Omikron variánsának új alváltozatát fedezték fel Nagy-Britanniában. A szigetország ismét a koronavírussal kórházban kezeltek számának emelkedésével néz szembe. A briteknél már az Omikron fertőzőbb, BA.2 alvariánsa a domináns vírus.

 

Az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági ügynökségének legfrissebb statisztikái szerint az úgynevezett XE-variánst 637 betegnél mutatták ki eddig.

 

Egyelőre nem tudni, mennyire fertőzőképes és milyen súlyos lefolyású betegséget okoz.

 

 hirdetes_810x300  

Azt azonban tudni, hogy a XE egy rekomináns, ami féli az Omikro első BA.1-es törzsének és a 2021-es év végén megjelent BA.2-es változat keveréke.

 

A rekomináns variánsok akkor alakulnak ki, ha egy személy kettő vagy több vírusváltozattal fertőződik meg egyszerre, és a vírus genetikai anyaga a szervezetben keveredik.

 

Az ilyen rekombinánsok nem ritkák, megjelentek már korábban is. Az új változat a korai megfigyelések szerint fertőzőbb lehet az eddigieknél.

 

Egyre-másra jönnek a fertőzőképesebb variánsok

 

Ha visszatekintünk az elmúlt két évre, akkor azt látjuk, hogy folyamatosan egyre fertőzőképesebb variánsok jelennek meg. Szerencsére a betegség lefolyásának súlyossága és halálozási arány tekintetében a trend egyláltalán nem ennyire markáns.

 

A koronavírus brit Alfa-variánsa például 30-40 százalékkal könnyebben terjedt, mint az eredeti, Vuhanban azonosított törzs. A dél-afrikai Béta-variáns 50 százalékkal volt fertőzőképesebb. 2020 novemberében azonosítottak egy Brazil variánst is, amely azonban világméretekben nem tudott terjedni, annak ellenére, hogy 170-240 százalékkal (tehát másfélszer, két és félszer) könnyebben terjedt a vuhani változatnál.

 

Az Indiában megjelenő Delta-variáns már 60 százalékot vert az Alfa-variánsra is, és több mint 200 százalékot az eredeti vuhanira.

 

Az Omikron pedig, amelyet Dél-Afrikában mutattak ki először, rekordmennyiségű mutációt tartalmazott, ezért még a Deltát is messze felülmúlta fertőzőképességben: 70 szer gyorsabban képes fertőzni, mint elődei. Ez még az eredeti változatra vonatkozott. A BA.2-es, amelyet először Dániában mutattak ki pedig másfélszer fertőzőképesebb, mint az BA.1-es változat.

 

A helyzet könnyen bonyolulttá válhat

 

Az új rekombináns valószínűleg nem esi messze vírustörzsétől, kérdés, milyen más tulajdonságokkal fog rendelkezni. A kezdeti (elég korai) becslések szerint 9,8 százalékkal gyorsabban fertőz, minta  BA.2.

 

A helyzet könnyen rendkívül bonyolulttá válhat. A nyugat-európai országok már nem csak a korlátozásokat enyhítik, de csökkentik a tesztelések számát is, ami azt vonja maga után, hogy nehezebb lesz megjósolni egy-egy új hullám kibontakozását.

 

A koronavírus tehát továbbra komoly fejfájást okozhat mindannyiunk számára. Mutációk terén egy rendkívül képlékeny törzsről van szó. Miközben Európában az Omikron különböző alváltozatai miatt aggódnak, Sanghajban például meghosszabbították a szigorításokat a BA.1-es Omikron egy módosulata miatt, mit BA.1.1-es néven emlegetnek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!