Nyitókép: Kai-Uwe Heinrich via Tagesspiegel

 

Németországban a lakosság bő negyedét teszik ki az úgynevezett migrációs hátterű emberek a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) kedden közölt adatai szerint. A statisztikai hivatal módszertana szerint egy ember akkor számít migrációs hátterűnek Németországban, ha ő, vagy legalább az egyik szülője nem vált német állampolgárrá a születésénél fogva.

 

Tavaly év végén 22,3 millió ember, a lakosság 27,2 százaléka tartozott ebbe a kategóriába. Ez 2 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 21,9 millióhoz képest. A migrációs hátterű lakosság többsége német állampolgár és túlnyomó többsége európai gyökerű.

 

A származási országok listáját Törökország vezeti (12 százalék), a második Lengyelország (10 százalék), a harmadik pedig Oroszország (6 százalék).

 hirdetes_810x300  

 

A migrációs hátterű lakosság nagyjából egyharmada kizárólag németül beszél otthon, családi körben, további 14 százalék pedig elsősorban a németet használja otthon. A német után a leggyakrabban használt nyelv a török, amely a migrációs hátterű emberek 8 százalékánál az első számú nyelv. Utána az orosz következik 7 százalékos részaránnyal, majd az arab 5 százalékkal.

 

A Destatis az Ukrajna elleni orosz agresszióval kapcsolatban  kiemelte, hogy tavaly év végén csupán 1 százalékot tettek ki az Ukrajnából származó emberek a migrációs hátterűek csoportjában. Ez a közösség azonban az orosz támadás elől menekülő emberek tömeges beáramlása révén jelentősen növekedhet.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!