Nyitókép forrása: Arek Socha képe a Pixabay -en.

 

Egy új svéd kutatás szerint az első hullámban koronavírussal megfertőződöttek és a súlyos lefolyást átvészelők voltak kitéve leginkább a vérrögösödés veszélyének – írja az Infostart a BBC cikkére hivatkozva.

 

A tanulmány szerint a vérrögök a koronavírus elleni oltás felvételét követően is kialakulhattak, de a vakcina önmagában is jelentősen csökkenti az ilyen tünet előfordulását.

 

A svéd kutatók arra keresték a választ, hogy milyen hosszan áll fenn a vérrögösödés kockázata a koronavírus-fertőzés kapcsán.

 

 hirdetes_300x300  

Több mint egymillió, 2020 februárja és 2021 májusa között megbetegedett ember kórlapját vették górcső alá, majd a kapott eredményeket összevetették négymillió másik, meg nem fertőződött személy adataival.

 

A következtetések levonása után a következő rizikófaktorokat sorolták fel: a koronavírus-fertőzés miatt

 

  • legfeljebb három hónapig nő a lábban kialakuló vérrögök vagy mélyvénás trombózis kialakulásának kockázata;
  • legfeljebb hat hónapig nagyobb a tüdőembólia veszélye;
  • legfeljebb két hónapik nagyobb eséllyel fordul elő belső vérzés, például stroke.

 

Azt is megállapították, hogy 10 ezer koronavírusos betegből négynél fordult elő trombózis , míg a vírussal nem megfertőződött személyek esetén az arány 10 ezerből egy. A tüdőembólia előfordulása a koronavírusos betegeknél (a megadott határidőn belül) több mint 17-szer gyakoribb.

 

Az arányok még durvábbak a súlyos lefolyású COVID-19-en átesőknél, illetve azoknál, akik az első hullám idején fertőződtek meg, esetükben a tüdőembólia kialakulásának kockázata három hónapon át 290-szerese volt a normálisnak. Az enyhe lefolyás mellett a rizikó növekménye 7-szeres volt.

 

A tudomány egyelőre nem tud választ adni arra a kérdésre, hogy a koronavírus miért okoz vérrögösödést, milyen folyamat megy végbe a szervezetben a fertőzés hatására, ami ezt okozza.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.