Nyitókép forrása: uawire.com

 

Az ukrajnai konfliktus egyik melléktermékeként elképesztő mennyiségű orosz (ál)diplomatát utasítottak ki Európából. Közel félezer ilyen személyről tudni, a kiutasítás oka pedig feltételezett vagy bizonyított kémkedés. A több száz diplomata-alibivel tevékenykedő orosz hírszerző kirúgása komoly gondokat okozhat Moszkva számára a hírszerzés fenntartását illetően. Ugyanakkor, ez csak a jéghegy csúcsa. Kém és kém között is van különbség.

 

A Stratfor-ügynökség elemzése szerint ez a több száz orosz, diplomata fedősztorival ténykedő személy kiutasítása a hidegháború óta a legnagyobb ilyen jellegű lépés Európa részéről. Ugyanakkor nem meglepőek, ahogy az sem, hogy diplomata-útlevéllel dolgozók nem egyszer bizony hírszerzési célokkal érkeznek az országba.

 

Egy tavalyi jelentés szerint az orosz kémtevékenység alig egy tizede deríthető fel a hatóságok által. Németországban pedig úgy becsülik, hogy tavaly a hidegháborús szintre állt vissza az ügynöktevékenység intenzitása. Szlovákiában alig pár hete robbant ki két hullámban kémbotrány, április 11-én a francia hatóságok 6 orosz diplomatát vádoltak meg kémkedéssel.

 

 hirdetes_810x300  

A helyzet nem volt ismeretlen korábban sem, inkább arról lehetne csak vitázni, hogy az Ukrajna elleni invázió csupán lehetőséget teremtetett-e egy régóta esedékes „leépítésnek” Európában, vagy az invázió volt az utolsó csepp a pohárban.

 

A hivatalosan fedett áldiplomaták „eszközei”

 

Az akciófilmekkel ellentétben a hírszerzők munkája nem autós üldözésekről és tűzpárbajokról szólnak, hanem hogy a diplomáciai védettség árnyékában dolgozva emberi intelligenciát, erőforrást, „eszközt” (az angol „asset kifejezésből) toborozzanak, kiépítsenek egy hálózatot, tartsák velük a kapcsolatot, begyűjtsék az információt, és továbbítsák azt hazájuknak.

 

Alapvetően nagy tehát a különbség a diplomátaként ténykedő hírszerző és az „eszközként” működő kém között. Az előbbit jóval könnyebben azonosítják az adott ország hatóságai, ám az ilyen hírszerző saját kiutasításán kívül mást nem nagyon kockáztat. Élete, megélhetése, biztonsága Oroszországhoz kötődik.

 

Az „eszközök” esetében ez már kevésbé egyértelmű. Ők csak a kapcsolattartójukkal beszélnek, kilétüket jóval nehezebben deríthetik ki a hatóságok, de ha ez megtörténik, akkor személyes biztonságuk kerül veszélybe.

 

Ezen a ponton az oroszok újabb problémával szembesülnek.

 

A morál fenntartása gondot okoz Moszkvának

 

Szlovákia és Szlovénia korlátozta a náluk engedéllyel tartózkodó orosz diplomaták számát, más országok egyéb korlátozásokat vezettek be, vagy ha nem vezettek be, fokozottan figyelemmel követik az orosz diplomaták tevékenységét. Azok pedig így nem csak kevesebben vannak, de nehezebben is tartják a kapcsolatot az „eszközökkel”, kevesebb információ jut el Moszkvába, nehezebb ellenőrizni azok hitelességét. A hálózat pedig egy adott ponton akár össze is omolhat.

 

Az eszközök motivációi meggyengülhetnek nem csak Oroszország lépéseit látva, hanem mert a kapcsolattartók elérhetőségének korlátozásával a pénzbeli jutalmazás lehetőségei is beszűkülnek. Ha egy találkozót nehéz megszervezni, milyen körülményes lehet anyagi forrásokat mozgatni az „‘eszközök” kifizetéséhez?

 

Az elemzés szerint az „eszközöket” leginkább pénzzel, ideológiával, erővel és az egójukra hatást gyakorolva lehet leginkább rávenni az együttműködésre. Ezt a négy tételt „MICE” betűszóval is emlegeti a szakzsargon.

 

Kémbotrány: négy személyt vettek őrizetbe kémkedés gyanújával, két személyt bűncselekmény elkövetésével gyanúsítottak meg

 

A beszivárgó kémek a diplomatákkal ellentétben maradnak…

 

A toborzott eszközöknél jóval kockázatosabb munkája és nehezebben felderíthető mozgása van az úgynevezett NOC-oknak (non-official  cover, nem hivatalos fedésben dolgozók), akik a diplomatáktól eltérően nem rendelkeznek semmilyen kapcsolattal saját kormányukkal, nincs fedősztorijuk, és most a tömeges kiutasítások idején is Európában maradnak, legalábbis, amíg a hatóságok fel nem fedezik őket. A nyugati hírszerzési becslések szerint Oroszország tartja fenn a világ legnagyobb NOC-állományát.

 

Ezek beszivárgó ügynökök, akik lassú és türelmet igénylő munkával épülnek be hétköznapi polgárként az adott ország valamelyik hivatalába, cégébe, közösségébe. A diplomatáktól eltérően sokkal több helyre be tudnak férkőzni, olyan információkhoz is hozzáférést szerezhetnek, amilyenekhez egy diplomatának esélye sem volna.

 

2016-ban például az Egyesült Államokban állítottak bíróság elé egy orosz NOC ügynököt, Jevgenyij Burjakovot. A férfi bűnösnek vallotta magát a büntetése csökkentése érdekében. A vád szerint részt vett egy összeesküvésben, amely során mint a Vnesheconombank orosz fejlesztési bank New York-i helyettes képviselője két orosz diplomatának segített „eszközöket” toborozni és információkat gyűjteni az Egyesült Államok Oroszországgal szembeni szankcióiról és alternatív energiaforrások fejlesztésére tett erőfeszítéseiről, valamint az amerikai pénzügyi ágazat érzékeny adatairól.

 

De NOC-ügynök volt a Nagy-Britanniában Szergej Szkripal orosz kettősügynököt megmérgező kém is (az esetre 2018-ban került sor). Ez az eset főleg azt mutatta meg, hogy az EU-n belül milyen könnyen mozoghatnak az orosz kémek, elég ha egy országban megvetik a lábukat.

 

Példaként említhetnénk egyébként az egykori csecsen harcos elleni sikeres merényletet Berlinben, amelyben ráadásul a szentpétervári szlovák konzulátusnak is nagy szerep jutott.

 

Újabb nemzetközi botrány – Korčok nyomozócsoportot küld a szentpétervári szlovák főkonzulátusra

 

A menekültekkel is érkezhetnek…

 

Az egész orosz kémhelyzet egyik igen érdekes dilemmája az ukrán menekültekkel kapcsolatos. Több millióan keltek át átvilágítás nélkül az Európai Unió határán. Ez potenciálisan magában hordozza a menekültekkel  együtt érkező, Moszkva szolgálatában álló szabotőrök és NOC-ok beszivárgásának veszélyét – még ha egyelőre ilyen esetről nem is tudunk, logikus lépés lenne Oroszország részéről.

 

Ez a problematika egyébként tavaly is felmerült, mikor Fehéroroszország szervezett migránsválságot idézett elő a lengyel határnál.

 

Katyusa-akció: Videóra vették a szlovákiai kémbotrány két főszereplőjének találkáját

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!