Nyitókép: Pixabay/”HakanGERMAN”

 

Lengyelország arról tájékoztatta az Európai Bizottságot és a Pfizer céget, hogy az ukrajnai háború miatt is keletkezett vis major helyzetre tekintettel nem fogad több Covid-19 elleni vakcinát, és nem is fizet értük – közölte kedden Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter.

 

A miniszter a TVN24 lengyel kereskedelmi hírtelevízióban azt mondta, hogy a lengyelországi vakcinakészletek jóval meghaladják az oltakozási szükségleteket. Ugyanakkor hozzátette:

 

„Ennek következménye jogi konfliktus lesz.”

 

 hirdetes_400x285  

Lengyelország a maga részéről nem bonthatja fel a Pfizerrel kötött, 2023 végéig 6 milliárd złotyra szóló szerződést, mert nem közvetlen szerződéskötő fél, hiszen a tagállamok nevében az Európai Bizottság járt el.

 

A mintegy 38 millió lakosú Lengyelországban eddig több mint 22,4 millió ember részesült teljes oltásban. Térítésmentes oltásban részesülhetnek az ukrajnai menekültek is. Niedzielski a múlt héten megerősítette: kutatások szerint az oltás, illetve a vírusfertőzés nyomán a lengyel lakosság mintegy 95 százalékának szervezetében alakult ki immunitás a koronavírus ellen.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.