Nyitókép: Clemens Bilan/Pool/EPA

 

Németországnak mindent meg kell tennie azért, hogy elkerüljük a közvetlen katonai konfrontációt a NATO és egy olyan erősen felfegyverzett szuperhatalom között, mint Oroszország, ami nem mellesleg atomhatalom – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár a Der Spiegel online kiadásán pénteken publikált interjúban.

 

Scholz kifejtette, hogy az orosz gázimport mellőzése nem vetne véget a harcoknak, viszont súlyos gazdasági válságba taszítaná Európát.  A kancellár az interjúban kifejtette: Németország páncéltörő fegyvereket, légvédelmi eszközöket, lőszert, járműveket és „sok más hadianyagot” szállított a Bundeswehr készleteiből, amelyekkel közvetlenül segítette Ukrajna védelmét a harcok során. Ez látható az ukrán hadsereg katonai sikerein.

 

Olaf Scholz a Spiegel Online-nak elmondta, hogy Németország március elején kétmilliárd eurót különített el fegyverkezési célokra, és ennek a hatalmas összegnek egy jelentős része közvetlenül Ukrajnába került.

 hirdetes_300x300  

 

Ugyanakkor hangsúlyozta: továbbra is ellenáll azoknak a hangoknak, amelyek Németország még egyértelműbb katonai részvételét követelik az Ukrajnában folyó harcokban. Hozzátette:

 

„Azon leszek, hogy elkerüljük az eszkalációt, ami a harmadik világháborúhoz vezethet. Nem törhet ki atomháború.”

 

A német kancellár azt is megerősítette, hogy az Európai Unió nem vet ki gázembargót Moszkvával szemben. Szerinte ugyanis  az orosz gázimport mellőzése nem vetne véget a harcoknak, viszont súlyos gazdasági válságba taszítaná Európát.

 

Hirado

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!