Nyitókép: körkép.sk/Buday Mária

 

Április 27-én, a Komáromi Napok jeles sporteseményeként került sor a révkomáromi Kárpátia Sport Polgári Társulás, a túloldali Komáromi Sporthagyományokat Őrző Kerekasztal, valamint az Aranycsapat Testület, és az FTC Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület társ-szervezésében a III. ARANYCSAPAT KUPA Kárpát-medencei Teremlabdarúgó Torna megrendezésére. 

 

Az sporteseményt Az ARANYCSAPAT 1952-es , 70 évvel korábbi, Helsinki-i olimpián aratott diadalának tiszteletére rendezték, amely valóban kárpát-medencei jelleget öltött, hiszen a magyarországi résztvevők mellett számos határon túli középiskolás csapat kapcsolódott be a tornába, így  Kárpátaljáról, a Felvidékről, Erdélyből és a Délvidékről.

 

A mérkőzéseknek a Dél-komáromi Városi Sportcsarnok, valamint az Észak-komáromi Városi Sportcsarnok adott helyet, a megnyitó ünnepség a déli-, az eredményhirdetés pedig az északi oldalon ment végbe.

 hirdetes_400x285  

 

A Kárpát-medencei Teremlabdarúgó Tornán összesen 8 középiskolás diákcsapat mérkőzött meg egymással.

 

Az 1.helyért  az FC Beregvidék – Nyers István Akadémia Sportegyesület

2 : 0

a 3.helyért a Szent István Téri Közös Igazgatású Iskola  – Tatabányai Árpád Gimnázium

2 : 0

az 5.helyért a Selye János Gimnázium – TSZC Széchenyi István Gazdasági és Inf. Technikum

5 : 1

a 7.helyért Építőipari Szakközépiskola – Sövér Elek Szakközépiskola

6 : 0

A torna végeredménye:

1. FC Beregvidék, Beregszász – Kárpátalja

  1. Nyers István Akadémia Sportegyesület, Tóthfalu Délvidék – Vajdaság
  2. Szent István Téri Közös Igazgatású Iskola, Dunaszerdahely – Felvidék
  3. Tatabányai Árpád Gimnázium, Tatabánya
  4. Selye János Gimnázium, Észak-Komárom – Felvidék
  5. TSZC Széchenyi István Gazdasági és Informatikai Technikum, Dél-Komárom
  6. Építőipari Szakközépiskola, Ógyalla – Felvidék
  7. Sövér Elek Szakközépiskola, Gyergyóalfalu Erdély – Székelyföld

 

Természetesen a sor végén szereplőknek sincs okuk a szomorúságra, hiszen egy ilyen rangos versenyre eljutni is dicsőség, főként, ha egy nagyszerű, tartalmas kirándulással is párosul.

 

A versenyen egyéni díjakat is osztottak ki, a legjobb játékos díját Jónás Gergő beregvidéki fiatal nyerte el, a legjobb kapusnak Németh Attila, a Szent István Téri Közös Igazgatású Iskola diákja minősült, Dunaszerdahelyről, a legjobb góllövő Beke Bálint, a Selye János Gimnáziumból – Észak-Komárom, mindemellett ő vitte el a legjobb észak-komáromi játékos címet is. A legjobb dél-komáromi játékosnak pedig Balogh Dávidot, a TSZC Széchenyi István Gazdasági és Informatikai Technikum futballistáját minősítették.

A rendezvény fővédnöke az Aranycsapat Testület elnöke, id. Dr. Lomnici Zoltán, védnökei pedig Dél-Komárom polgármestere, Molnár Attila, valamint Észak-Komárom polgármestere, Keszegh Béla voltak.

 

fotó: Buday Mária

 

Ugyanezen a napon a mérkőzéseken kívül egy szimbolikus erejű, a múltban gyökeredző, és jövőbe mutató eseményre került sor. 

 

A fenti szervezők az észak-komáromi Eötvös Utcai Alapiskola igazgatóságával karöltve EMLÉKFÁT ültettek az Aranycsapat tiszteletére, amely, mint az összmagyarság büszkesége, egyben összetartozásunkat is szimbolizálja.

 

fotó: Buday Mária

 

A léleknemesítő ünnepségre az iskola udvarán került sor, amelyen a sportrendezvény szervezőin kívül természetesen részt vett az iskola igazgatója, Majer Péter és több diákcsoport, pedagógiai kíséretükkel.

 

fotó: Buday Mária

 

Az ünnepség rövid kultúrműsorral indult, majd az Eötvös Utcai Alapiskola szóvivője üdvözölte a magasrangú vendégeket, név szerint id. Lomnici Zoltánt az Aranycsapat Testület elnökét, Pallag Györgyöt, a Kárpátia Sport Polgári Társulás elnökét, Vörösházi Tibort a túloldali Komáromi Sporthagyományokat Őrző Kerekasztal tagját, Kozma Mihályt a Futsal szakág-vezetőjét, az MLSZ tagját,  Turzo Józsefet a Magyarországi Futsal válogatott szövetségi kapitányát, Kozenkow Ferencet, a Rába ETO egykori labdarúgóját, és nem utolsó sorban ifj. Buzánszky Jenőt – a legendás labdarúgó fiát.

 

Balról jobbra -Vörösházi Tibor, Pallag György, Mihacs Szilvia, Ifj. Buzánszky Jenő, Száraz Béla, Majer Péter, Szénássy Zoltán, Turzó József, Kozma Mihály, id. Lomnici Zoltán, Kovács Klaudia, Keszegh Béla, fotó: Buday Mária

 

Pallag György, a Kárpátia Sport Polgári Társulás elnöke Komáromot az összetartozás városának nevezte, amelyre szétszakítása ellenére is egységként tekinthetünk. A tanulóifjúság felé fordulva elmondta:


Számunkra ez a fa fogja jelképezni összetartozásunkat, amelyet az Aranycsapat Kupa megrendezése idején minden évben meg fogunk koszorúzni.


Remélem ti is sokszor megtekintitek majd az iskolaudvar e különleges fáját, és emlékezni fogtok rá, hogy valamikor az ötvenes években volt egy világverő nagy csapatunk, amely nektek is példaként szolgálhat és lendületet adhat …

 

fotó: Buday Mária

 

Kozma Mihály a Futsal szakág-vezetője így szólt a jelenlévőkhöz:

 

A gyermekeknek két dolgot meg kell kapniuk az életben: a gyökereket, amely az anyaföldhöz, a családhoz, a nemzethez kapcsolja őket, és a szárnyakat, amelyeket a pedagógusok és edzők segítenek kibontani, azért, hogy elérhessék az álmaikat … Edzéssel, kitartással sikerülhet olyan magasságba feljutni, ahová az Aranycsapat is eljutott.

 

ifj.Buzánszky Jenő és id. Lomnici Zoltán, fotó: Buday Mária

 

Lomnici Zoltán az Aranycsapat Testület elnöke ünnepi beszédében a szervezet tevékenységére a következőképpen tekintett vissza: 

 

Az Aranycsapat Testület szervezésében öt év alatt több mint 400 eseményre került sor, ezek közé tartozik a faültetés is … A testület első eseménye Kassán volt, a Felvidék csodálatos magyar városában …

Azóta az események jelentős része elszakított határontúli területeken folyik. 
Kozma Mihály barátommal három évvel ezelőtt Székelyudvarhelyen jártunk, és ott ültettük el az első Aranycsapat-emlékfát. És ennek (az élő fának) is jelentősége volt, mert kopjafát, vagy akár valamiféle emlékművet is állíthattunk volna a szentistváni Magyarország különféle településein, területein. De a fa mégis egy kicsit más, mert a fát, ha azt akarjuk, hogy éljen, akkor gondozni kell. Meg kell metszeni, locsolni kell, és ez évente többször is alkalmat nyújt arra, hogy az Aranycsapat emlékét felidézzük. Felidézzük azt is, hogy milyen dicsőséget szereztek a magyar nemzetnek, hogyan állították vissza az nemzeti önbecsülést a II. világháborút követően, amikor mindnyájunkat bűnösnek kiáltottak ki, beleérve a felvidéki, a kárpátaljai, erdélyi, délvidéki magyarságot is.

A Felvidéken ez az első Aranycsapat-emlékfa, (sorrendben a 3.), Kozma Mihály barátommal és ifj. Buzánszky Jenővel ültettük el Debrecenben (a székelyudvarhelyi fát követően) Buzánszky Jenő szobra mellett az anyaországi első Aranycsapat-emlékfát. 

Azt kívánom most, legyen ez egy szimbólum, ami összegyűjti a magyarokat, és a lelkünket felemeli azokba a magasságokba, ahová az Aranycsapat sikerei felemelték …

 

fotó: Buday Mária

 

Észak-Komárom polgármestere, Keszegh Béla bíztató szavakkal szólt a tanulóifjúság felé, és jelezte, vannak olyan focistáink, akik gyerekként ezen a pályán edzettek, és olyan eredményt értek el, amivel ki lehet jutni az Európa-bajnokságra.
Ha hinni fogtok magatokban, ha … megtesztek mindent azért, hogy a szárnyaitokat kibontsátok, akkor ti is lehettek világbajnokok, ugyanúgy, ahogy Czibor Zoltán is eljutott Barcelonába. Legyen előttetek ez a jelzés, és eddzetek szorgalmasan …

 

Majer Péter, az Eötvös Utcai Alapiskola igazgatója megköszönte Pallag Györgynek, valamint  a többi társ-szervezőnek, hogy rájuk esett a faültetés helyszínének kiválasztása. Bizakodik, hogy az iskola méltó lesz e megtiszteltetésére. Hangsúlyozta, a magyarság, a nemzeti öntudat ápolására több tantárgy, és ezek versenyeinek vonzatában is gondot fordítanak, mindemellett optimizmusra ad okot az iskola létszámának folyamatos emelkedése is. Az iskolaigazgató zárszóként minden résztvevőnek megköszönte a tisztelet-tejes jelenlétet.

Majer Péter a Körkép kérdését megválaszolva elmondta, hogy a jelenleg elültetett emlékfa egy nagylevelű hárs.

 

Balról jobbra -Vörösházi Tibor, Pallag György, Mihacs Szilvia, Ifj. Buzánszky Jenő, Száraz Béla, Majer Péter, Szénássy Zoltán, Turzó József, Kozma Mihály, id. Lomnici Zoltán, Kovács Klaudia, Keszegh Béla, fotó: Buday Mária

 

Bizonyára többen emlékeznek rá, hogy 2021-ben a nagylevelű hárs lett az év fája Magyarországon. Ez a fafaj igen magas kort ér meg, akadnak közöttük többszáz éves famatuzsálemek is.

 

Bízunk benne, hogy a komáromi Eötvös Utcai Alapiskola udvarán kiültetett fa is matuzsálemi kort ér meg, mindvégig összetartozásunkat jelképezve, ágait értő kezek nyesegetik majd, megszabadítva a vadhajtásoktól – ugyanúgy, mint szakavatott tanítók a gyermekek értelmét – száraz időben vidám, készséges embercsemeték locsolgatják a tövét. Egyre terebélyesedő ágai közt madarak trilláznak majd, és illatozó virágoktól édes lombkoronájában szorgos méhek ezrei gyűjtik a nektárt, hogy a bibliai idők végezetéig éljen a Föld és éljen a magyarság!

 

Buday Mária

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.