Nyitókép: SITA

 

Gyimesivel készült interjúval frissítve.

 

A Csemadok évente 300 ezer eurót fog kapni a Kulturális Minisztériumtól, miután a parlamenti képviselők megszavazták azt a törvényt, melyet Gyimesi György (OĽaNO) terjesztett elő. A jelenlévő 122 képviselőből 119 szavazott, 79-en támogatták, 16-an szavaztak ellene, 24-en pedig tartózkodtak.

 

A törvénynek köszönhetően jogi keretet kap a Csemadok éves rendszerszintű támogatása a Kulturális Minisztérium részéről.

 

 hirdetes_300x300  

A törvényjavaslatot Gyimesi György terjesztette be, a törvény megfogalmazásában részt vett Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke is, Most-Hidas politikusok azonban támadták azt.

 

Gyimesi úgy véli, hogy a Csemadok kulcsszerepet játszik a Szlovákiában élő magyar kisebbség nemzeti identitásának, a magyar kultúra és hagyományok megtartásában.

 

A törvény tartalmazza a Csemadok tevékenységének leírását, a támogatás igénylésének formáját, ahogy a pénz felhasználásának célját és módját is.

 

A törvény júlis 1-vel léphet érvénybe.

 

A Gyimesi Györggyel a Csemadok-törvényről készült interjúnk ITT olvasható.

 

Gyimesi a frissen elfogadott Csemadok-törvényről a Körképnek: Visszaadtuk a Csemadoknak, amit még Mečiar vett el tőlük, és a Most-Híd sem volt képes rendezni (Interjú)

a nap folyamán külön interjúban is beszélgetünk

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.