Nyitókép forrása:Gerd Altmann képe a Pixabay -en.

 

A növekvő infláció miatt a lakosság kevesebbet költ fogyasztási cikkekre, és jobban odafigyelnek a kedvezményekre, sokan pedig nem utaznak külföldre nyaralni – derült ki a STEM/MARK ügynökség felméréséből, amit a HomeCredit Slovakia számára készített májusban.

 

A felmérés szerint 10 szlovákiai vásárlóból 7 kevesebb fogyasztási cikket vett, mint tavaly, és 80 százalékuk gyakrabban vásárol kedvezményesen, mint korábban.

 

Nagyon beszédes, hogy a megkérdezettek harmadát rettente el az infláció egy már kinézett áru megvásárlásától. A leggyakrabban a nyaralást és az új autó vásárlását halasztják el a lakosok.

 

 hirdetes_300x300  

Ugyanakkor az pénz elértéktelenedése miatt megnőtt a kereslet az energia-önellátást segítő berendezések iránt.

 

„A nagyobb anyagi megterhelés és vele a háztartásokra nehezedő nyomás sokakat olcsóbb alternatívák felé hajt. Kiderült, hogy tíz válaszadóból nyolcan a korábbinál nagyobb hajlandósággal vásárolnak az üzletben vagy az interneten, ha valamilyen kedvezményt vagy akciót kínálnak fel nekik. „

 

közölte a felmérés eredményével kapcsolatban Jaroslav Ondušek, a Home Credit piaci elemzője.

 

A kutatás egy másik érdekes eredménye, hogy az infláció bizonyos cikkeknél épp az ellenkező hatást váltotta ki, és növelte azok iránt a keresletet. Több fogyott napelemekből, hőszivattyúkból, keménytüzelésű kazánokból. Az ilyen vásárlás mellett döntők fele azért hozta előrébb az ilyen berendezések megvételét, mert féltek, hogy az infláció miatt később csak jóval drágábban jutnak majd hozzá ezekhez az árucikkekhez.

 

Azok közül, akik idén nyáron nem utaznak el üdülni, 43 százaléknyi az infláció miatt döntött így. Az autóvásárlásokat elhalasztók 39 százaléka szintén az inflációt jelölte meg elsődleges okként, ahogy a ház/lakás felújításról lemondók 35 százaléka is.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.