Nyitókép: SITA/Diana Černáková

 

Az idén érettségizők első alkalommal kaphatnak 9 000 eurós ösztöndíjat. A végzősöknek még egy hetük van a jelentkezésre és arra, hogy esélyt kapjanak az ösztöndíj megszerzésére. Jelentkezni május 31-ig lehet – tájékoztatott az oktatási minisztérium kommunikációs és marketing osztálya.

 

Az ösztöndíjas támogatás célja, hogy a minőségi és tehetséges diákokat arra motiválják, a szlovákiai egyetemeken folytassák tovább tanulmányaikat. Ösztöndíjban az a tanuló részesülhet, aki érettségi vizsgával fejezte be a középiskolát. Az ösztöndíj megszerzésének további feltétele a szlovákiai székhelyű egyetem nappali tagozatos képzési formájára történő beiratkozás alapképzésre vagy kombinált alap- és mesterképzésre.

 

„Az ország számára kulcsfontosságú, hogy szlovákiai egyetemek választására motiváljuk a diákjainkat, és megállítsuk a külföldi agyelszívást. A fiatalok és a jövő nemzedékei azok, akik részt vesznek Szlovákia történelmi változásaiban“

 

 hirdetes_810x300  

– mondta Ľudovít Paulis, az oktatási tárca államtitkára.

 

Az aktuális tanévben az ösztöndíj két tanulói csoportnak szól. Az első csoportban a szlovákiai érettségizők legnagyobb tehetségei szerezhetik meg az ösztöndíjat (1 000 hely), míg a második csoportban az átlagon felüli, szociálisan hátrányos helyzetű vagy specifikusan hátrányos helyzetű diákok (400 hely).

 

A sikeres pályázók végső rangsorát a különböző kategóriákban elért eredmények pontjai alapján határozzák meg: a kiválasztott érettségi tárgyakból elért százalék vagy egyéb tevékenységek, például versenyek, olimpiák, díjak és egyéb tevékenységek eredményei. Az oktatási tárca ezzel szeretné jutalmazni azokat a diákokat, akik a gimnáziumi évek alatt aktívak voltak és kibontakoztatták tehetségüket. Az értékelés során figyelembe veszik a szociális hátrányos helyzet mutatóit is.

 

Minden sikeres pályázó 3 000 eurós ösztöndíjat kap egy akadémiai évre az egyetemi tanulmányok első három évében. Az ösztöndíjakat közvetlenül az egyetem fizeti ki a hallgatóknak havi 300 euró értékben. Az az egyetem, amelyet a tehetséges hallgató választ, további 200 eurót kap havonta, amelyet a szakképzett hallgatókkal végzett szisztematikus munkára fordíthat.

 

Idén összesen 1 400 ösztöndíjat osztanak ki.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!