Nyitókép: Körkép.sk/Buday Mária

 

Dél-Komáromban, a Duna jobb partján (Magyarország) az egyik legérdekesebb, legfrissebb látványosság a nemrég felújított Csillag erőd. Maga az erődrendszer is csodálni való, hiszen Közép-Európa legnagyobb ilyen jellegű objektuma, amelyet még a 16. században kezdtek építeni. A Duna bal partján (Szlovákiában) az Öregvárat és az Újvárat, valamint az egész városon végighúzódó bástyarendszert foglalja magába, míg a jobb parton a Monostori erődöt, az Igmándi erődöt, valamint az említett Csillag erődöt.

 

A Monostori erőd már hosszú évek óta számos rendezvénynek biztosít teret, a Csillag erőd pedig az elmúlt év őszétől (2021. október) várja a látogatókat. A hosszú évtizedekig elhanyagolt erődítmény felújítását még 2015-ben kezdték meg, a Liget Budapest Projekt keretében. A több évig tartó munkálatok folyamatában az erődépület és környezete teljes körű felújításon esett át, ami által az építmény belső tere az antik és reneszánsz kultúra csodálatos fellegvárává válhatott.

 

A Csillag erődben a budapesti Szépművészeti Múzeum mellőzött gipszmásolati kaptak helyet, amelyek bő hetven évig a múzeum raktárhelyiségeiben porosodtak, és nem találtak számukra méltó helyet. A szóbanforgó gipszmásolatok még a 19. és a 20. század fordulóján készültek, azzal a céllal, hogy a szobrászat történetét élethű másolatokon keresztül mutassák be a széles közönségnek, de az idők szava közben mást diktált. Most viszont egy nagyszerű környezetben tárulkozik elénk a remek gyűjtemény, amely minden képzeletet felülmúló, nagyszerű alkotásokkal kápráztatja el a szemlélődőt.

 hirdetes_300x300  

 

Mátyás király és Beatrix királyné, fotó: Buday Mária

 

A gyűjtemény közel 300 darabja látható a kiállításon, amelyek az antik kortól kezdődően, a középkoron át, a reneszánsz korig sorakoztatják fel az európai szobrászat legkiemelkedőbb alkotásait. A köríves folyosóról nyíló kiállítótermekben az archaikus, a klasszikus görög, a hellenisztikus művészet, majd a római szobrászat remekeit csodálhatjuk meg.

Michelangelo Dávidjának részlete, fotó: Buday Mária

 

Láthatjuk például a Michelangelo Dávidjának gipszmásolatát, melynek eredeti márvány példánya a firenzei Galleria dell’Accademia-n található.

 

A Laokoón-csoport, fotó: Buday Mária

 

Megcsodálhatjuk a híres Laokoón-csoportot, amely egy közismert ókori történelmi eseményhez kapcsolódik: Laokoón, a trójai pap figyelmeztette a város lakóit, hogy a görögök által készített faló veszélyt jelent a számukra, ami bizony az ő szempontjukból rosszul is végződött. A szoborcsoport eredetijét Rómában, a Vatikáni Múzeumban őrzik.

 

Nílus megszemélyesített alakja, fotó: Buday Mária

 

Hasonló hatást gyakorolhat ránk a Nílus megszemélyesített alakja – a szobor az istenként ábrázolt folyót szakállas férfiként jeleníti meg, ahol a Nílus ruhátlan, csak egyik combját borítja köpeny.

 

Alvó Ariadné, fotó: Buday Mária

 

 Az Alvó Ariadné is a mitológia világába vezet bennünket. A mítosz szerint Ariadné krétai királylány beleszeretett az athéni hérószba, Thészeuszba, és segített neki legyőzni a bikafejű Minótauroszt. Ennek ellenére Thészeusz otthagyta Ariadnét egy lakatlan szigeten, miközben a lány egy sziklán fekve aludt, és nem vette észre hűtlen szerelme távozását.

 

Alvó szatürosz, fotó: Buday Mária

 

Érdekes az Alvó szatürosz is, akinek lófarka van, és csakis ez segít megkülönböztetni az emberektől, továbbá megkapó Vincenzo de’Rossi Haldokló Adonisze.

 

Haldokló Adonisz, fotó: Buday Mária

 

A mitológia korszakait követően a keresztény kultúra alkotásait csodálhatjuk meg, amelyek általában bibliai eseményekhez kapcsolódnak, ilyen például Krisztus mennybemenetele. (Ennek egyházi ünnepe az idei évre vonatkozóan éppen a napokban, május 26-án van.)

 

Krisztus mennybemenetele, fotó: Buday Mária

 

A kiállítótér központi csarnokában pedig monumentális, az északi gótikából a reneszánsz művészetbe átívelő alkotásokat láthatunk, amelyekről szinte nehéz elhinni, hogy csupán másolatokról van szó. Ilyen például a firenzei Keresztelőkápolna.

 

fotó: Buday Mária

 

A Csillag erőd belső tere a csodálatos kiállítótéren túl egy több funkciós kulturális központtá alakult, ahol vetítősarok, emléktárgybolt, hangulatos étterem, kávézó is található.

 

fotó: Buday Mária

 

Mindezek mellett említést érdemel a kinti tér is, amely emeleti, körbe haladó külső sétányáról nyújt széles rálátást a környező, nyugalmat árasztó Duna menti tájra. Ha kedvünk tartja, és időnk engedi, a belső udvarra is kisétálhatunk. Az objektum ilyen szempontból is nagyszerű kirándulóhelynek számít, hiszen összességében 7000 négyzetméternyi területet ölel fel.

 

fotó: Buday Mária

 

Amennyiben a szlovákiai Komárom felől érkezünk, a Csillag erődöt az Erzsébet-hídon áthaladva, bal felé letérve, gyalog, kerékpárral, vagy autóval is könnyen megközelíthetjük. Az élmény mindenképp megéri a ráfordított időt!

 

fotó: Buday Mária

 

fotó: Buday Mária

 

fotó: Buday Mária

 

fotó: Buday Mária

 

fotó: Buday Mária

 

fotó: Buday Mária

 

Buday Mária

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.