Nyitókép: Észak-Komáromi Katolikusok közösségi oldala

 

A római katolikus egyház egyik legszebb ünnepe az Úr napja, Krisztus Szent Testének és Vérének – vagyis az Oltáriszentségnek (Eucharisztia) főünnepe.

 

A katolikus vallás alapján Jézus nagycsütörtökön, az utolsó vacsorán tett ígérete szerint az általa megtört kenyér és megáldott bor színe alatt örökre velünk marad, és az átváltoztatás e misztériumát apostolaira hagyományozta: Ezt cselekedjék az én emlékezetemre.

 

Tehát napjainkban is, a szentmise során, az átváltoztatáskor, a kenyérből Krisztus valóságos teste, míg a borból valóságos vére lesz. Az ünnepet a Szentháromság vasárnapját követő csütörtökön tartják.

  hirdetes_300x300   

 

Kép forrása: Észak-Komáromi Katolikusok közösségi oldala
Kép forrása: Észak-Komáromi Katolikusok közösségi oldala

 

Az Úr napjának megünnepléséhez nagyon szép körmenet kapcsolódik: a pap kezében az Oltáriszentséggel kilép a templomból, végigvonulva a település utcáin, a hívek pedig követik. A menet elején kislányok haladnak, akik kosárkáikból virágszirmokat szórnak az úttestre, hogy Úr feldíszített útvonalon haladhasson végig. A menet négy, virágokkal, zöld ágakkal, szentképekkel feldíszített utcai oltárnál áll meg, amelyeknél a pap az evangéliumból olvas fel, és áldását adja a közösség tagjaira. A templom falain kívül történő úrnapi körmenet hangulatával, díszítő elemeivel a legünnepélyesebb hitvallásnak tekinthető.

 

Az Úr napját közel nyolcszáz éve IV. Orbán pápa alapította, melyet szinte szakadatlanul leginkább a magyar nyelvterületeken ápoltak.
A néphagyomány jellegű körmenetet a szocializmus éveiben is nehezen tudták visszaszorítani, az ötvenes – hatvanas években faluhelyeken még gyönyörű, zöld ágakból font sátrakat állítottak fel az utcai oltároknak, egy-egy szent szobránál, vagy Krisztus-keresztek mellett. Az egyházi szertarás e külső formája a nyolcvanas évek végére azonban eltűnt, de a rendszerváltást követően egyre több településen újraéledt.

 

 

Most, a pandémia két évét követően Komáromban is nagyon szép úrnapi körmenetet tartottak, amelyen nagyszámú hívőközösség vett részt, tiszteletet adva az Oltáriszentségnek, és megmutatva közösség hitvallását a külvilágnak.

 

A közös latin – magyar – szlovák nyelvű ünnepi szentmise 18.00 órakor kezdődött a Szent András-bazilikában, majd pedig a szentmise után következett az eucharisztikus körmenet, amely a belváros utcáin haladt végig. A Nádor utcáról indulva, megkerülve a Szentháromság-szobrot, a Megye utcán tértek vissza a bazilikába. A kültéri oltárokat hívő asszonyok ügyes keze varázsolta csodálatosan széppé.

 

 

Az ünnep hangulatát fokozta a nemesócsai fúvós-zenekar, akik egyházi dallamokkal kísérték végig a sokaságot. Az úrnapi szertartás fő éneke a Tantum ergo, vagyis az Ez nagy szentség valóban kezdetű himnusz, mely a sokadalomban bizonyosságot szerzett, mindenféle ellenszél hatása mellett is él a kereszténység, s ezen belül a katolicizmus.

 

1.Ez nagy Szentség valóban, ezt imádjuk mindnyájan,
melyet Jézus nekünk hagyott testamentumban.

 

2.Jelen van itt test és vér, minden kinccsel ez felér,
ha elhagyjuk vétkeinket, minden jót ígér.

 

4.Háborútól oltalmazz, híveidnek irgalmazz,
betegséget, éhínséget tőlünk távoztass!

 

 

Komáromban a virágszirmokat az elsőáldozó gyermekek szórták kosárkáikból, akiknek szülei is csatlakoztak a körmenethez. A Nádor utca és a Megye utca Krisztus Szent Testének és Vérének főünnepére virágszőnyeggel, virágdíszben pompázott, ami az emberek lelkében élő HIT bizonyítéka.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei, valamint az Észak-Komáromi Katolikusok közösségi oldaláról

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.