Ibolya
  • HUF: 393.88
  • USD: 1.02
  • 20 °C
  • 31 °C
Mindennapjaink

Visszavezethetők az egyiptomi cápatámadás okai. A történtek ellenére a szlovákiai polgárok nem mondják le nyaralásaikat

A legtöbb esetben racionális magyarázat is van arra, hogy miért történik ilyen támadás.

Nyitókép: Getty Images

 

A hurghadai cápatámadástól volt híres a sajtó múlt héten. A hivatalok megerősítették, hogy a ragadozóval való találkozás két emberéletet követelt. Az áldozat egy ausztriai és egy romániai turista volt.

 

Roman Berkes, a Szlovák Utazási Irodák Szövetségének (SACKA) elnöke emlékeztet arra, hogy nem először ölt meg cápa nyaralókat a Vörös-tengerben.

 

 „Ilyen helyzet időnként előfordulhat, mivel a tengerben vannak cápák, és ezt figyelembe kell venni. A legtöbb esetben racionális magyarázat is van arra, hogy miért történik ilyen támadás. Most is keresik az okokat, és bizonyos nyomok ismertek is“

 

– mondta a Markíza reggeli adásában.

 

Szerinte az eset egy elsüllyedt hajó számlájára írható.

 

„Információk vannak arról, hogy június közepén elsüllyedt egy hajó több mint 15 000 báránnyal a fedélzetén, amelyeket Szudánból szállítottak Szaúd-Arábiába. Azt azonban nem tudjuk, hogy ez a baleset okozhatta-e azt, hogy támadásba lendültek a ragadozók”

 

– mutatott rá.

 

 „A másik lehetséges nyom az, hogy Egyiptomban július 2-án ünnepelték a nagy áldozati ünnepet. Ilyenkor minden család feláldoz egy állatot, amelynek kétharmadát megtartják, a többit pedig adományként a tengerbe dobják. Egyszerűen mindig sor kerül ilyen provokatív viselkedésre”

 

– folytatta.

 

Cápatámadás Egyiptomban: A fürdőzők szeme láttára harapta le a kezét és a lábát (Videó)

 

Berkes kihangsúlyozta, hogy a Vörös-tengerben többször történtek olyan cápatámadások, amelyeket nyilvánosságra hoztak.

 

„Figyelembe kell vennünk, hogy a cápák a tengerben élnek, mi pedig a környezetükben vagyunk, és nem fordítva. Különféle emberi viselkedésekkel is megakadályozható lenne a cápákkal való találkozás. Óvatosnak kell lennünk, és közelebb kell úsznunk a parthoz, ahonnan látjuk a tenger alját“

 

– jegyezte meg a SACKA vezetője.

 

 „Kerüljük a kora reggeli úszást, vagy kora este már hagyjuk el a tengert. Tapasztalataink szerint az ügyfelek gyakran panaszkodnak arra, hogy a vízimentők délután 4-5 órakor már kihívják az embereket a tengerből. Ennek egyik oka a cápatámadás elkerülése“

 

– mondta Berkes. Hozzátette: az elmúlt napokban a szlovák utazási irodák nem regisztrálták a hurghadai kirándulások lemondását.

 

„Azok, akik Egyiptomba utaznak, tudják, hogy fennáll a cápatámadás veszélye, és a legtöbben óvatosan viselkednek”

 

– összegezte.

 

Egyiptom nagymértékben támaszkodik a Vörös-tenger térségéből származó idegenforgalmi bevételekre, ahová az országba látogató turisták körülbelül 65 százaléka látogat.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket