Nyitókép: Róbert Bearmaid Furiel fb-oldala

 

Nem akármilyen botrány történt a nemrég befejeződött Pohodán. Szlovákia legnagyobb zenei eseményén, a trencséni repülőtéren zajlott Pohoda fesztiválon a katolikus egyház is felállított egy gyóntatófülkét.

 

Kép forrása: Pravda

 

Az elvileg elfogadó, toleráns, liberális, progresszív értékrendet valló ifjúság tagjai mindezt nem sokáig tűrték. Válaszul egy szivárványszínű zászlót akasztottak a fülkéjére és sajtóbeszámolók szerint azt kiabálták, hogy hagyja el a fesztivált.

 

 hirdetes_810x300  

A magyarul is anyanyelvi szinten beszélő Halko József egyébként nem akárki. Korábban a pozsonyi magyar katolikus hívek pasztorációjáért is felelős segédpüspök gyakorló lelkiatya, a teológiai tudományok professzora, a Komenský Egyetem oktatója.

 

Halko és a katolikus egyház úgy gondolta, hogy a fesztivál hivatalos programjának részeként az elvileg toleráns, elfogadó Pohodán egy kicsi, szerény gyóntatófülke is elfér, ahol a vasárnapi istentisztelet előtt az érdeklődők szentgyónásban is részesülhetnek.

 

Tévedett.

 

A Pohodán bulizó progresszív, liberáis, toleráns fiatalság kiűzte a lelkiatyát, gyóntatófülkéjét pedig megcímkézte.

 

 

A dologhoz tartozik, hogy a fesztivál főszervezője, Michal Kaščák ahelyett, hogy megvédte volna, vagy legalább kiállt volna a hivatalos program keretében szolgálatot teljesítő Halko mellett, inkább magára hagyta őt és elnézést kért a közönségtől, hogy a lelkiatyának lehetővé tették, hogy részt vegyen a Pohodán.

 

A fenti példa is csak alátámasztja Fukuyama új könyvének egyik fő állítását, miszerint a liberalizmus veszélyben van. Fukuyama ebben egyetért a konzervatívok liberalizmust illető kritikájával és jogosnak nevezi állításukat, miszerint a liberális társadalmak nem kínálnak morális támpontokat, amelyekre közösséget lehetne építeni, jogos.

 

Mégsem jött el a történelem vége, Fukuyama szerint veszélyben van a liberalizmus

 

Halko korábban nyilvánosan kritikával illette a közmédia egyik műsorát, melyben két nő csókolózik. Ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy leszbikus csók nem való a televízió képernyőjére.

 

Király Zsolt

Képek: Róbert Bearmaid Furiel fb-oldala

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 22 olvasónak tetszik ez a cikk.