Nyitókép: Getty Images

 

A külföldi nyaralást tervező polgároknak rendszeresen figyelniük kellene a járványhelyzetet azon a célállomáson, ahová utaznak.

 

Horvátországban a járványellenes óvintézkedések szigorítása fenyeget

 

A szlovák külügyminisztérium nem zárta ki, hogy a hazai polgárok által leginkább látogatott Horvátországban módosítani fogják az óvintézkedéseket. A „szlovák tengernél“ jelenleg a koronavírussal kapcsolatos összes beutazási korlátozást feloldották. Ez azt jelenti, hogy a Horvátországba való beutazáshoz nincs szükség oltási igazolásra, negatív tesztre vagy a COVID-19 legyőzéséről szóló igazolásra.

 hirdetes_300x300  

 

Horvátországban csak az egészségügyi és szociális intézményekben javasolt a maszkviselés. A pozitívan tesztelt személlyel érintkezőknek karantén helyett 10 napig maszkot kell viselniük.

 

Járványhelyzet Törökországban

 

A világ többi részéhez hasonlóan Törökországban is növekszik a COVID-19-cel fertőzöttek száma, bár ott június 1-je óta minden intézkedést töröltek. Most azonban ezek egy részét újra bevezethetik.

 

A törökök olyan minősített szállodákat is létesítettek, ahol szigorúan figyelik a járványellenes óvintézkedések betartását. „A turistáinknak azt tanácsoljuk, hogy elsősorban ezeket a létesítményeket keressék fel, hiszen ezekben a szállodákban koronavírus-fertőzés esetére külön helyiségek vannak fenntartva“ – tette hozzá a külügyi tárca.

 

Beltéri maszkviselés és sztrájkok Spanyolországban

 

Spanyolország szintén feloldotta a COVID-19-cel kapcsolódó korlátozások többségét. Az EU-s országokból Spanyolországba utazó turistáktól származó információk szerint már nincs szükség az SpTH állapotfelmérési űrlapra és a COVID-19 tanúsítványra sem.

 

A szájmaszk viselete azonban továbbra is kötelező a tömegközlekedésben, a gyógyszertárakban, a kórházakban és az idősotthonokban.

 

„Ugyanakkor az utazás előtt nem árt figyelembe venni az egyes spanyol légitársaságok tervezett sztrájkját, és ehhez igazítani a repülőtérre való indulását“ – figyelmeztetett a minisztérium.

 

A Franciaországba való belépés feltételei

 

A Franciaországba utazók beutazásának feltételeit aszerint szabályozzák, hogy milyen a járványügyi helyzet és az átoltottság abban az országban, ahonnan az adott turista érkezik. Az országokat jelenleg két színcsoportba sorolják (zöld, narancs). Mivel Szlovákia a zöld országok csoportjába tartozik, ezért 2022. március 31-től azok a személyek léphetnek be Szlovákiából Franciaországba, akik az Európai Gyógyszerügynökség által elismert vakcinákkal vannak beoltva, és ezt QR-kóddal ellátott oltási igazolvánnyal is tudják igazolni.

 

Negatív PCR-teszt nem szükséges. Az oltatlan személyeknek 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel vagy 48 óránál nem régebbi negatív antigénteszttel kell rendelkezniük. A 12 év alatti kiskorúak mentesülnek e kötelezettségek alól.

 

Szigorú szabályok Marokkóban

 

A Marokkóba utazókra továbbra is szigorú szabályok vonatkoznak. Azoknak a 12 éven felüli utasoknak, akik légi úton kívánnak Marokkóba belépni, vagy érvényes oltási igazolást vagy negatív PCR-tesztet kell bemutatniuk. A PCR-teszt a repülőgépbe való beszálláskor nem lehet régebbi 72 óránál, emellett egészségügyi nyomtatvány kitöltése is szükséges.

 

Ebben az esetben az érvényes oltási igazolás azt jelenti, hogy az utas három adag vakcinával van beoltva. Ha csak két adagja van, akkor a második oltás nem lehet régebbi négy hónapnál.

 

Olaszország korlátozások nélkül

 

2022. június 1-től már nincs szükség Covid-igazolványra az Olaszországba való beutazáshoz vagy visszatéréshez. Olaszországban néhány járványellenes intézkedés 2022. szeptember 30-ig érvényes. Ilyen például az FFP2-es légzőkészülék viselésének kötelezettsége a tömegközlekedési eszközökön.

 

Cipruson kötelező a beltéri maszkviselés

 

A Ciprusi Köztársaság feloldott minden, az országba való beutazással kapcsolatos járványügyi intézkedést. „A covidos megbetegedések számának és a kórházi ellátásra szorulók rohamos növekedése miatt azonban 2022. július 8-tól kötelezővé tették az arcmaszk viselését beltéren” – tette hozzá a tárca.

 

Az Egyesült Államokba már nem kell teszt

 

  1. június 12-től nem szükséges negatív teszteredményt felmutatni az Egyesült Államokba való belépéséhez. Az oltási kötelezettség azonban továbbra is fennáll – zárta a tárca.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.