Nyitókép: A Sajó június 12-én, fotó forrása: Orosz Örs facebook-oldala

 

Ján Budaj (OLaNO) környezetvédelmi miniszter javasolni fogja a szlovák kormánynak, hogy hirdessen ki rendkívüli helyzetet a Sajón. A tárca közlése szerint erre azért van szükség, mert fennáll a veszélye a környékbeli kutak szennyeződéséenk, ahogy a jövőbeni árvízhelyzetek is növelhetnék a vízminőség romlásának kockázatát.

 

Budaj szerint mindenkinek az az érdeke, hogy a bányakatasztrófa során szisztematikusan és késedelem nélkül járjanak el a kormány nyári szünetének ellenére.

 

„Remélem, hogy a kormányfő, amint beadjuk a Sajó folyó megtisztításáról szóló javaslatot, kezdeményezni fogja a kormány rendkívüli online ülését”

 

fogalmazott a környezetvédelmi tárca közleményében Budaj.

 hirdetes_300x300  

 

A környezetvédelmi minisztérium alá tartozó hivatalok már készülnek az ökológiaikatasztrófa következményeinek felszámolásával kapcsolatos lépésekre. A tárca szerint készek a kormánynak bemutatni a katasztrófa elhárítására szolgáló további lépéseket, melyeket a Sajóba három hónapon át ömlő szennyezett bányavíz okozott. A közlemény szerint a környezetvédelmi minisztérium szervezetei folyamatosan monitorozzák a helyzetet.

 

A Sajó vize még február közepén színeződött el a korábbi Siderit bányából odaömlő szennyezett bányavíz miatt. A különféle elemzések bizonyították, hogy a víz vas-, mangán, kén- és arzéntartalma is a megengedett érték többszöröse.

 

Természetvédők és önkéntesek hónapokig tartó utánajárása és nyomásgyakorlása után végül június közepén elvégeztek némi látszatmunkát a helyszínen, mely után az illetékesek szerint megszűnt, vagy legalábbis lecsökkent a szennyezés.

 

Az ügyben sokáig azért nem történt előrelépés, mert a környezetvédelmi tárca szerint a gazdasági minisztérium hatáskörébe tartozott az ügy, az illetékesek pedig hosszas bürokráciai körök után tettek csak érdemi lépéseket.

 

Ján Budaj minisztériuma most azt állítja, hogy csak azután tudnak érdemben nekilátni a folyó revitalizálásának, hogy a gazdasági minisztérium befejezte a tisztítási munkálatokat. Érdemes kiemelni, hogy a súlyos szennyezés miatt, mely már február óta tisztán látható és mérhető volt, a folyó élővilága gyakorlatilag megszűnt létezni.

 

teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!