Nyitókép: Getty Images

 

A rendkívül meleg napokra az állatombudsmani kezdeményezés több olyan szabályt is javasol, amelyek segítségével megelőzhetjük az állatok túlmelegedését vagy elpusztulását.

 

Az állattal korán reggel vagy este sétáljunk

 

„Az állatot egy percre sem szabad egyedül hagyni az autóban. Ne sétáljunk vele a forró járdán, a sétálást a kései órákra hagyjuk, árnyékban, füves területen. Az állattal tartózkodjunk bent. Kerüljük a fizikai terhelést, a játékot a kései órákra halasszuk. Ellenőrizzük, hogy van-e elegendő ivóvíz a táljában, esetleg jégkockákat is tehetünk bele. Az állat alá helyezzünk hideg alátétet, vagy óvatosan takarjuk be nedves törölközővel. Készítsünk neki medencét, vagy biztosítsunk helyet a fürdőszoba hűvös padlóján”

 

 hirdetes_300x300  

– mondta Katarína Schneiderová, az Állatombudsman csapatából.

 

A nyári hónapokban nemcsak a zárt autókban leselkedik veszély a házi kedvenceinkre, hiszen a melegben a kinti fizikai megterhelés is komoly túlmelegedési állapotokat okoz, ami gyakran tragikusan végződhet.

 

Az állat túlhevülése a hőségben

 

 „Az elmúlt napokban a túlmelegedés miatt sok állat lett rosszul. A kassai UVLF Egyetemi Állatorvosi Kórházban több túlhevült kutyát láttunk el, akiknek az állapotát rövid időn belül sikerült stabilizálni, viszont sajnálatos módon voltak olyan esetek is, amelyek tragikusan végződtek. A gazdik tévesen hiszik azt, hogy túlmelegedés csak akkor fordulhat elő, ha az állat be van zárva valamilyen helyiségben, például egy autóba. A leggyakoribb ok a kinti túlmelegedés, amikor a kutya túlzott fizikai aktivitásnak van kitéve a nagy melegben. A túlmelegedés például az ártatlannak tűnő botdobálás során is bekövetkezhet”

 

– magyarázza MVDr. Martina Karasová, a kassai Állatorvosi- és Gyógyszerészeti Egyetem Kisállatklinikájáról.

 

Mancson keletkezett égési sérülések

 

A forró járdán való séta – melynek hőmérséklete a 70 Celsius-fokot is elérheti – szintén kellemetlen következményekkel járhat, például égési sérüléssel az állat mancsán.

 

„Szerencsére a kutyatulajdonosok ma már jól tájékozottabbak, ezért égési sérülésekkel csak nagyon ritkán találkozunk. A hőséggel elsősorban az idősebb és elhízott állatoknak van a legnagyobb problémájuk, de a brachycephalic kutyafajtáknak, például a mopszok és a francia bulldogok is ide tartoznak. Az ő esetükben a gazdiknak fokozott óvatossággal kell eljárniuk, és magas hőmérséklet esetén minimálisra kell csökkenteniük a fizikai aktivitásukat. Nem minden kutya tudja önállóan felmérni a kockázatot, hiszen a játék és a fizikai aktivitás gyakran nagy ösztönzést jelent a számára, és könnyen túlbecsülhetik az erejüket, ezért a kutya helyett a gazdinak kell gondolkodnia”

 

– tette hozzá Karasová.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!