Nyitókép: Facebook

 

Az úton csak 15 évnél idősebb személy közlekedhet elektromos rollerrel. Ez a korhatár nem vonatkozik a kerékpárútra, földútra, erdei útra és a lakott területen történő közlekedésre – figyelmeztetett Maroš Žilinka főügyész a közösségi oldalán.

 

Rýmutatott, hogy a segédmotoros roller (elektromos roller) nem motorizált járműnek minősül.

 

„Az elektromos roller vezetője a rollerrel való közlekedés során nem fogyaszthat alkoholt vagy egyéb függőséget okozó szert, illetve elfogyasztása után nem vezetheti a rollert“

 

 hirdetes_400x285  

– tette hozzá. Ez alól kivételt képez a településen vagy a kerékpárúton történő rollerezés. Elmondása szerint alkoholszonda során legfeljebb 0,24 milligramm etanol/liter kilélegzett levegő, vérvételkor pedig 0,5 gramm etanol megengedett egy kilogrammonként (a személy súlyára vetítve).

 

„Az elektromos roller vezetője a járda, a gyalogút vagy a gyalogátkelőhely jobb oldalán csak akkor közlekedhet, ha a gyalogosokat nem veszélyezteti, nem korlátozza, a járási sebességet pedig nem lépheti túl“

 

– jegyezte meg, hozzátéve, hogy akkor van lehetőség a kijelölt kerékpársáv, kerékpárút vagy átkelőhely jobb oldalán közlekedni, ha a járművezető a kerékpárosokat nem veszélyezteti, nem korlátozza.

 

Az elektromos rollerrel csak egyesével, egymás után haladva lehet közlekedni. A rolleren nem utazhatnak többen, csak és kizárólag egy személy – figyelmeztetett a főügyész, hozzátéve, hogy javasolt a védősisak viselése.

 

„Csökkent látási viszonyoknál történő vezetésnél az elektromos rollert hátul piros fényvisszaverő üveggel, elöl pedig fehér fényvisszaverő üveggel kell felszerelni, amelyeket a vezető ruházatán lévő fényvisszaverő elemekkel és elöl fehér, hátul piros fénnyel világító lámpákkal lehet helyettesíteni“.

 

A főügyész arra is felhívta a figyelmet, hogy a segédmotor nélküli rolleres gyalogosnak minősül.

 

„Ebben az esetben elsősorban a járdát köteles használni, mégpedig annak jobb oldalát, miközben nem korlátozhatja vagy veszélyeztetheti a járdán közlekedőket”

 

– magyarázta Žilinka. A járdán kívül a robogósnak a bal oldalon kell haladnia.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!