Nyitókép: Facebook.com/Orosz Örs

 

A szlovák kormány szerdai online ülését követően rendkívüli helyzetet hirdetett a Sajón, amelyet február óta szennyez erőteljesen a belé ömlő bányavíz. A rendkívüli helyzet a Rozsnyói, Nagyrőcei és Rimaszombati járásokban lép érvénybe.

 

A környezetvédelmi minisztérium közlése szerint a rendkívüli helyzet kihirdetésének célja létrehozni a feltételeket arra, hogy érvényesíthessék azokat a szükséges intézkedéseket, melyekkel megállítható a víz minőségének romlása és mérsékelhetők a katasztrófa következményei Alsósajó község kataszterében.

 

Ján Budaj tárcavezető feladat egy felmérés bebiztosítása, a szükséges szakvélemények kidolgoztatása, valamint kidolgoztatni egy elemzést a legjobb technológiai eljárásokról, amelyekkel visszaállítható a Sajó eredeti állapota.

 

 hirdetes_810x300  

Igor Matovič pénzügyminiszternek együtt kell működnie a környezetvédelmi tárcával a pénzügyi keret biztosítása érdekében, melyből a folyómeder állapotának javítását finanszírozzá majd.

 

A kormányrendelet szerint Richard Sulík gazdasági miniszternek további intézkedéseket kell elfogadnia annak érdekében, hogy csökkentsék a Sajó szennyezését.

 

Az EB intézkedéseket mérlegel a Sajó szennyezésével kapcsolatban, Čaputová szerint halott a folyó

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Sajó vize még február közepén szineződött el, a folyóba beleömlő szennyeződés miatt teljesen kipusztult élővilága, melyet feltehetően megakadályozhattak volna, ha az illetékes minisztériumok időben reagálnak. Az ügyben Tóth Edina és Vincze Loránt EP-képviselők is eljártak az Európai Bizottságnál, mely bár tisztában van a helyzettel, nem kíván egyelőre belefolyni a kárelhárítás menetébe.

 

Kedden a helyszínen járt Zuzana Čaputová államfő is, aki kijelentette, hogy a Sajó halott folyó, és reményét fejezte ki, hogy a kormány mielőbb kihirdeti a rendkívüli helyzetet a környező települések ivóvizének védelme és a Sajó helyreállítása érdekében.

 

Budaj azt javasolja, hogy hirdessenek rendkívüli helyzetet a Sajón – csak 5 hónapot késik vele

 

teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.