Nyitókép forrása: illusztráció/KL

 

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése szerint pénteken az alig pár fokos enyhülés után szombaton megint vörös riasztás lesz érvényben az ország néhány déli járásában. Ezzel együtt ma, csütörtökön tetőzik nálunk a hőhullám. A kérdés az, mikor érkezik meg a megváltást hozó felfrissülés. Nyugat-Európában a 40 fok feletti brutális hőmérsékleti csúcsoknak egy hidegfront vetett véget, amely erős zivatarokat és viharokat okozott.

 

A 2022-es év a szélsőségek éveként kerül be a meteorológiai évkönyvekbe. Egyes európai régiókban nagyon súlyos aszály tombol, amely lényegében tavaly szeptembertől fokozatosan fejlődött ki és terjeszkedett. Sok helyen nemcsak csapadékhiánnyal küzdenek, de folyók és tavak kiszáradásával, ami magával vonja az öntözés ellehetetlenülését. A szárazság és a nagy hőség legdurvább megnyilvánulásai a Spanyolországban, Portugáliában és Franciaországban, valamint Horvátországban és Görögországban tomboló tüzek.

 

Szlovákiában a hőség csütörtökön fog igazán kibontakozni. Szerdán is szélsőségesen meleg volt, Nagykürtösön 37,2 fokot mértek. Ez forrónak tűnik, de ha azt vesszük, hogy Németországban ugyanezen a napon 40 fok fölé kúszott a hőmérő higanyszála, vagy hogy Angliában megdöntve az abszolút hőrekordot 40,3 fokkal, akkor van még hova erősítenie a kánikulának. És sajnos fog is.

 

 hirdetes_300x300  

A hőhullám Nyugat-Európában a végét járja. A hidegfront betörésével felfrissülés söpör végig a kontinensen. Londonban és Párizsban az előző napi 40 fok helyett csütörtök reggel már csak 27, illetve 21 fokot mértek.

 

A rendkívül erős hidegfront az Északi-tenger felől tör előre a Benelux államokon keresztül Franciaország és Németország felé egészen az Alpokig. A durva lehűlésen túl a front csapadékot és viharokat is hoz magával. A viharokból a franciáknak, a németeknek, a svájciaknak és az olaszoknak is kijut. Intenzív zivatarokról beszélünk, amelyek több mint százezer villámcsapást produkálnak.

 

Ez a hidegfront nyugat felől valamikor az esti órákban éri el Csehország területét.

 

Mi lesz Szlovákiával?

 

Az iMeteo meteorológiai portál közlése szerint Ausztriában már csütörtökön is előfordulhatnak viharok, Csehországban pedig elsőfokú viharriasztás van érvényben a jégverés és a viharos erejű szél veszélye miatt.

 

Szlovákiának azonban nincs szerencséje. Mire hozzánk ér, a hidegfront meggyengül majd térségünk felett szétesik. Így pénteken felhős lesz az idő, de csak elvétve lesz részünk kevés csapadékban lesz részünk.

 

Nálunk tehát nem jön el sem az elemek tombolása, sem a hűsítő eső. Helyette egy átmenetileg enyhébb péntek után szombaton ismét 39 fokos csúcsokra számíthatunk. Szombat estére azonban megint hidegfront érkezik, de egyelőre kérdés, hogy véget vet-e a kánikulának. Az SHMÚ jelenlegi előrejelzése szerint vasárnap és hétfőn 33-34 fokos nappali csúcsokra kell számítani.

 

Körkép.sk, iMeteo.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.