Nyitókép forrása: pixabay.com

 

A JOJ televízió megbízásából készült AKO-felmérés eredménye szerint a megkérdezettek 53,2 százaléka úgy véli, hogy az alacsony nyugdíjjal rendelkezők kapjanak magasabb egyszeri juttatást az államtól, illetve a magasabb életjáradékot szedők kisebb egyszeri kifizetésben részesüljenek.

 

Ugyanakkor a válaszadók 27,9 százaléka szerint mindenki ugyanazt az összeget kapja meg. Kisebbségben vannak azok, akik szerint a nyugdíj nagyságának arányában kellene a juttatásokat osztani – vagyis a kis nyugdíjjal rendelkező kevesebbet kapnának, a nagyobb életjáradékkal bírók nagyobb juttatásnak örülhetnének.

 

Döntő eltérés a nemi, életkor szerinti és megyék szerinti elosztásban nincs, ugyanakkor a viszonylag magasabb a fiatal 18-33 éves korosztálynál azok aránya, akik mindenkinek azonos összegű juttatást adnának.

 

 hirdetes_300x300  

A nyugdíj előtt állók vélik úgy leginkább, hogy a nyugdíj nagyságával fordítottan arányosan kellene osztani a pénzt, és érdekes módon a 66 év felettiek körében a legmagasabb azok aránya, akik a nyugdíj nagyságának százalékos arányában mérnék a juttatás nagyságát (22 százalék).

 

Van némi különbség a magyar és szlovák nemzetiségűek megoszlásában. A magyaroknál nyolc százalékponttal többen vannak a szolidárisabb (kisnyugdíj, nagy juttatás, nagy nyugdíj, kis juttatás) verziót támogatók, mint a szlovákoknál. Ellenben a „kis nyugdíj, ki juttatás, nagy nyugdíj, nagy juttatás, százalékos arányban” forgatókönyvet csak 9 százaléknyian támogatnák a magyarok között, míg a szlovákoknál az arány 16 százalék.

 

A pártok szerinti megoszlás már érdekesebb képet mutat. A Sme rodina választóinál például ugyanannyian vannak az azonos összeget javaslók, mint a szolidáris megoldást javaslók (44-44 százalék).

 

 

Forrás: AKO

 

Forrás: AKO

 

Forrás: AKO

 

Forrás: AKO

 

Forrás: AKO

 

Forrás: AKO

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.