Nyitókép forrása: TASR/Dano Veselský
A Ján Kuciak Oknyomozó Központ egykori vezetője, Árpád Soltész megint hallat magáról. Miután június végén a NAKA és a Speciális Ügyészség is ejtette ellene a vádakat abban az eljárásban, ami magyarellenes, nemzetgyalázó megjegyzései miatt indult, most általánosságban a keresztény-konzervatív értékeket támadja, egyenlőségjelet téve a keresztény-konzervatív értékrend és a szlovák fasizmus között.

 

A Soros György érdekeltségébe tartozó ultraliberális SME napilapban megjelent írásába Soltész arról értekezik, hogy a Richard Sulík (SaS) és Igor Matovič (OĽANO) közötti vitának „nincs mélyebb jelentősége”. Majd amiatt panaszkodik, hogy a szlovák politikumnak nincsenek pozitív hősei, csak elvétve találni a törvényhozók között valódi demokratikusan gondolkodó képviselőket.

 

Úgy véli, hogy a képviselők többsége, tekintet nélkül arra, hogy koalícióhoz tartoznak vagy sem, a „barna” (értsd: fasiszta) értékrendhez állnak közelebb, aki pedig nem, az következetes opportunistaként oda csapódik, ahol épp hasznot remél.

 

A valódi tét az, „ki álljon a fasiszták élére”

 

  hirdetes_300x300   

Élesen bírálja még Sulíkot is, aki most egyébként a „fasisztákkal együtt szavazó” OĽANO-t akarja a sárba tiporni. Soltész szerint Sulík „még a demokrácia és jogállam alapjait sem ismeri, ezek nem érdeklik őt, a politika számára csak egy lehetőség, hogy kiélje személy hiperambíciós vágyait”.

 

„Ha az SaS-nek és a Za ľudínak bármilyen értéktartalma lenne, eleve nem kerültek volna a ma látható helyzetbe”

 

fogalmazott, kijelentve, hogy egy értékrenddel bíró politikus sosem lépett volna szövetségre Boris Kollárral.

 

Robert Ficot olyan politikusnak látja, akinek legnagyobb ellenfeleivé a jogállam és demokrácia váltak, így Ficonak a fasiszták a természetes szövetségesei.

 

A felvezetés után Soltész arra a következtetésre jut, hogy valójában a valódi tét az, hogy a fasiszták Robert Fico vagy Igor Matovič vezetése alatt egyesüljenek. Majd kijelenti, hogy a fasizmus új logója a konzervativizmus.

 

„Az új modern szlovák fasizmus ráadásul elvetheti a katonai állam lehetőségét. A zsidók eltűntek, Tiso hagyta őket lemészárolni. Az antiszemita mítoszokat ugyan lehet még bizonyos fokig propagandára használni, de zsidónak születni kell, így az ilyen ember nálunk ritkaságszámba megy”

 

fogalmazott.

 

Zöldet kapott magyarellenesség Szlovákiában. Nemzetgyalázás? Ugyan! A Speciális Ügyészség ejtette a Soltész Arpád elleni vádakat

 

Zsidók helyett LMBTQI-személyek…

 

Okfejtését azzal folytatja, hogy a fasiszták számára így az új ellenség a liberális emberkép lett, akit Soltész úgy képzel el, „mint aki Adolf Hitlertől balra áll”. A LGBTQI-személyeket szintén az üldözöttek közé sorolja az újságíró.

 

„Elegen vannak, hogy lehessen őket nyilvános üldözni, de ahhoz kevesen, hogy meg tudják magukat védeni”

 

írja. És ezen a ponton szabadul el Soltész ultraliberális cunamija:

 

„A két embercsoport elleni gyűlölet kiválóan alkalmas a kalifátus és saría keresztény verziójának bevezetését tervező ‘keresztényisták’ , a hagyományos neonácik, a modern fasiszták, de még a kommunizmus csontvázainak összekovácsolására is. Az ideológiai kötőanyagot épp a vallás adja, amit bárhogy lehet magyarázni. Isten nem fog tiltakozni, nem fog dühös blogokat vagy nyílt leveleket írni”

 

állítja Soltész. Emiatt úgy véli, hogy „teljesen mindegy, ki győz a következő parlamenti választásokon”, mert a leendő „fasiszta Szlovákia” vezetői posztjára számos jelentkező akad, „Ficotól Matovičon át Kollárig”, az eredmény pedig „ugyanaz a polgári elnyomás és gazdasági szegénység” lesz.

 

Záborská reagált

 

Soltész írására Anna Záborská, az OĽANO frakciójának konzervatív szárnyába tartozó Keresztény Unió vezetője is reagált, aki szerint Szlovákiában mindenki fasizmusszakértő, talán már csak a focihoz értenek többen. 

 

A parlamenti képviselő szerint Soltész cikke csak azt bizonyítja, hogy nincs határa a szenzációhajhász címek iránti vágynak, és az ideológiai ellenfelek besározásának. 

 

Záborská úgy véli, hogy a Soltészhez hasonló retorikai eszközökkel élők kizárólag az, hogy érzéketlenné tegyék a társadalmat, és normálissá tegyék a másik szidalmazását, a kommunikáció egyik formájaként állítva be azt.

 

dennikstandard.sk, Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.