Nyitókép: Körkép.sk/Mede Géza

 

Mottó: „Mert ami magyar, csak finom lehet!“

 

Serkében immár 17. alkalommal szerveztek Gömöri Napot. Az utóbbi három évben a pandémia végett elmaradt, de ez évben a község vezetése, Kisfaludi Nándor polgármesterrel az élen úgy döntött, kipótolják, amit a körülmények elmulasztottak, és egy sikeres falunapot szerveztek. 

 

A főzőverseny

 

A kellemesen árnyas Kastélykertben már a délelőtt folyamán füst derengett, 13 csapat versengett a győzelemért a főzőversenyen. Dél körül a szép számban gyülekező érdeklődők már kóstolhatták is a finomabbnál finomabb bográcsos étkeket. Volt itt csülkös babgulyás, pacal, töltött káposzta, vadgulyás, pörkölt nokedlivel és még sorolhatnánk a magyaros csodákat.

 hirdetes_810x300  

 

A felediek káposztalevest főztek, fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

A megnyitó

 

A rendezvényt Kisfaludi Nándor, a község polgármestere nyitotta meg. Üdvözölte a nagyszámú közönséget, külön üdvözölte Jozef Šimko országgyűlési képviselőt, Rimaszombat polgármesterét, Szántó Istvánt, Rimaszombat város elöljáróját, Peter Zachart, a Rimaszombati Járásbíróság elnökét és a magyarországi Mátraballa testvértelepülés küldöttségét. Üdvözölte a Serkéből elszármazott Milan Lapin professzort, klimatológust is.

 

Kisfaludi Nándor polgármester megnyitja a Falunapot, fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Serke fejlesztéséről

 

Beszédében kiemelte az utóbbi éveket, amikor a pandémiával kellett küzdeniük, a lakosságnak is, de a község vezetésének is. Új, soha nem látott problémák és ügyintézések egész sorát kellett megoldaniuk. Úgy gondolja, sikerrel teljesítették a feladatot, reményét fejezte ki, hogy a következőkben nem ismétlődik meg a jelenség.

 

Egy mutatós teríték (Szövetség – Serke), fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Szólt a község fejlesztéséről is. Az idén a beruházásokat a saját költségvetésből biztosították. Kibővült, komfortosabb lett a halottasház és a közvilágítás is, rendbe tették a fákat és a járdát a templomkertben.

 

fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

„A fejlesztést a kanalizáció egy szakaszával és a tisztítóállomás megépítésével szeretnénk az idén folytatni, erre kaptunk 2 millió eurót. Aszfaltozni is szeretnénk még az idén, bízom a község vezetésének a támogatásában, akikben eddig sem csalódtam” – vázolta fel fejlesztési elképzeléseit a polgármester, majd nagyon jó szórakozást kívánt a résztvevőknek.

 

A főzőverseny bírálóbizottsága kiosztja a díjakat, fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

A kultúrműsor

 

A kultúrműsor Kovács Magdaléna konferálása mellett zajlott. A közönség láthatta Pákó Marika vezetésével a Mákvirágokat Rimaszombatból, Kovács Dorinát az ő gyönyörű hangjával, illetve a Détéri Menyecskék vidám, szórakoztató előadását. Láthatta továbbá Lichtmanegger Tibor hazai nótaénekest, a Mátraballai népdalkórust, az ózdi Szabad Szombat néptáncegyüttes temperamentumos előadását, majd Derzsi György felvidéki énekes következett operettekkel, slágerokkal és modern, rockos dalokkal.

 

Kovács Dorina Rimaszombatból, fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

A kultúrműsor keretében Kisfaludi Nándor polgármester a színpadon kösztöntötte Milan Lapin professzort, akinek a megbecsülés jeleként átadta a Község Emlékplakettjét. A 74 éves professzor klimatológus, aki Pozsonyban él, tudományos színvonalon műveli a szakmáját, nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket ért el és ma is aktívan dolgozik. Megtudtuk tőle, hogy nagyon kedveli Serkét, ahová minden évben hazalátogat.

 

Derzsi György – énekes, fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Ezután, láthatóan nagy érdeklődés kíséretében, a főzőverseny kiértékelése következett. Az értékelő bizottság díjakkal jutalmazta a legjobbakat, de minden résztvevő kapott egy-egy mutatós kötényt is, a következő felirattal:

 

„Menj férjhez egy szakácshoz. A szépség mulandó, de az éhség örök.”

 

Páko Marika és a Mákvirágok Rimaszombatból, fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

A műsorok befejezéseként a hagyományossá vált, a Gömörben immár közkedvelt Ózdi Huszárok Varga Gábor vezetésével lovasbemutatót tartottak a sportpályán.

 

Ózdi Huszárok bemutatója, fotó: Körkép.sk/Mede Géza
fotó: Körkép.sk/Mede Géza
A főzőverseny bírálóbizottsága kiosztja a díjakat, fotó: Körkép.sk/Mede Géza
Éneklőcsoport Mátraballáról, fotó: Körkép.sk/Mede Géza
Szabad Szombat néptáncegyüttes Ózdról, fotó: Körkép.sk/Mede Géza
Lichtmanegger Tibor nótaénekes Serkéből, fotó: Körkép.sk/Mede Géza
Détéri menyecskék, fotó: Körkép.sk/Mede Géza
Kisfaludi Nándor átadja Milan Lapin professzornak a Község Emlékplakettjét, fotó: Körkép.sk/Mede Géza
fotó: Körkép.sk/Mede Géza
fotó: Körkép.sk/Mede Géza
fotó: Körkép.sk/Mede Géza
A Serkei Bózsi csapat töltött káposztája is helyezést ért el. 97 töltött káposztát készítettek, fotó: Körkép.sk/Mede Géza
fotó: Körkép.sk/Mede Géza
fotó: Körkép.sk/Mede Géza
A Simonyi Vadásztársulat Csikós bablevese győzött a főzőversenyen, fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Mede Géza

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.