Potápi: Szent István mindmáig iránytű számunkra - Körkép.sk
Mindennapjaink

Potápi: Szent István mindmáig iránytű számunkra

Megjegyezte, Szlovákiában is erősíteni kell a magyar politikai intézményrendszert

Nyitókép forrása: Budapest, 2022. augusztus 19. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond az államalapítás és államalapító Szent István király ünnepe alkalmából a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjak átadóünnepségén a Budavári Palota Főőrség épületében 2022. augusztus 19-én. A díjat tíz határon túli, kulturális területen tevékenykedő embernek, illetve szervezetnek ítélték oda. MTI/Kovács Attila

 

Szent István mindmáig iránytű számunkra a keresztény hitünk megtartása, nemzeti megmaradásunk és függetlenségünk szempontjából – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a nemzeti ünnepen a felvidéki Nagykaposon, szombaton.

 

Potápi Árpád János azt kérte: őrizzük meg ma államalapító uralkodónk szellemiségét, értékrendjét, és legyen az ő alakja megújulásunk egyik motorja.

 

Az ünnep arra emlékeztet, amit Szent István vitt véghez – mondta az államtitkár, hangsúlyozva, hogy a magyar államalapítás minden Kárpát-medencei népnek hasonlóan fontos mérföldkő volt a történelmében.

 

Úgy fogalmazott: Szent István felemelte a nemzetet a kor színvonalára, szabad és keresztény királysággá tette Magyarországot.

 

Potápi Árpád János mindezt ahhoz a felemelkedéshez hasonlította, amit az elmúlt tizenkét év jelentett a nemzetpolitikában gazdasági, politikai, kulturális és egyházi területen is. “Fölépítettünk egy erős intézményrendszert a külhoni magyarság számára, megszilárdítottuk a gondoskodó közösségeket és növeltük a szülőföld megtartó erejét” – jelentette ki.

 

Rámutatott: a mostani nehéz időszakban az a legfontosabb cél, hogy Magyarország továbbra is biztosítsa ezeket az eredményeket.

 

A háború fenyegető közelsége Ukrajnában és a migrációs nyomás a schengeni övezet határán egyaránt azt üzenik, hogy biztonságra van szükségünk – emelte ki. Hozzátette, ez a biztonság a politikai érdekképviseletet is jelenti a közigazgatás minden szintjén.

 

Megjegyezte, Szlovákiában is erősíteni kell a magyar politikai intézményrendszert, és üdvözölte az egységes Szövetség párt létrejöttét.

 

Potápi Árpád János hangsúlyozta: a minőségből nem szabad engedni, a kultúrában, a közéletben, a hivatásban, a közösségi élet megszervezésében ugyanarra a lelkiismeretes munkára van szükség, mint eddig.

 

A szülőföldön való megmaradás egyik kulcsa is éppen ez, hiszen sokkal jobban kötődik mindenki ahhoz a helyhez, ahol tudja, hogy mindent a lehető legjobban fognak neki biztosítani – közölte az államtitkár, azt hangoztatva, hogy Magyarország elkötelezett a kapcsolatok minőségi fenntartása mellett.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket