Nyitókép: tesco.sk

 

A jelenlegi drágulás a pénzügyi élet minden területét érinti, így az iskolakezdést sem kerüli el. Ezt igazolja a Partners Group SK éves összehasonlítása is, amely szerint egy elsős kisdiák alapfelszerelésének költségei idén 13%-kal, azaz hozzávetőleg 24 euróval nőttek. A tanszerek vásárlásakor idén 200 euró feletti összeggel kell számolni.

 

A bevásárlólistán minden évben az iskolatáska, papucs, melegítő szett, rajzórai koffer és a ruha tartozik a legdrágább tételek közé.

 

„Ezen tételek esetében az előzetes bevásárlást javasoljuk, különösen azért, mert a kereskedők a tanév beköszöntével emelik az árakat”

 

– tanácsolja Lukáš Nemergut, a Partners Group SK személyi pénzügyi szakértője.

 hirdetes_300x300  

 

Vigyázzunk az akciós ajánlatokkal

 

A tanszerek árának internetes összehasonlítása vagy a hirdetési portálok használata jelentős megtakarítást eredményezhet. A szakember szerint azonban óvatosan kell bánni az akciós ajánlatokkal.

 

„Az ajánlatok nem biztos, hogy annyira előnyösek, ráadásul fennáll az érzelmi vásárlás veszélye, amely során akciósan olyan árut is vásárolunk, amire nem feltétlenül van szükségünk. Ugyanakkor ajánlom a „trendi” cikkek elkerülését, vagyis a márkás cikkeket és a modern gyerekmotívumokkal, például szuperhősökkel vagy a népszerű animációs karakterekkel ellátott tárgyakat, amelyek árai rohamosan emelkednek, és valójában csak szezonálisak”

 

– mondja Nemergut.

 

Szakkörök, kirándulások, étkezés

 

A tanév során a szakkörökkel, kirándulásokkal, iskolán kívüli egyéb tevékenységekkel kapcsolatos egyéb kiadásokra is gondolni kell. Az iskolakezdéshez szükséges felszerelés csak a költségek kezdete, a szakember szerint az első év a szakkörökkel, a gyerekek napközijével, étkezéssel, iskolai kirándulásokkal együtt akár 600 euróba is kerülhet.

 

Ez egy hozzávetőleges becslés, hiszen nagy a költségek szórása, és nem mindegy, hogy a szakköröket az iskola biztosítja-e vagy külsős, mennyi az évi kirándulások száma, mennyi a vendéglátó egység az étkezdében, illetve azt a régiót is figyelembe kell venni, ahol az iskola található. Mindemellett arra is tekintettel kell lenni, hogy az iskola az önkormányzat irányítása alatt áll-e, vagy egy magánintézmény, ahol tandíjat kell fizetni.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!