Nyitókép: facebook.com

 

Az SaS parlamenti frakciójának képviselői bevezettetnék a partneri együttélés intézményét. Az erről szóló törvénymódosító javaslatot már be is nyújtották a parlamentbe. Ezzel főleg a tulajdonjogi viszonyokat érintő törvényt szeretnék jobbá tenni az egy háztartásban, de nem házasságban élők számára.

 

A javaslat nemileg neutrálisként van megfogalmazva, tehát az azonos nemű és különbözű nemű párokra is vonatkozik. Ahogy arról Ondrej Dostál (OKS, az SaS államtitkára) csütörtökön tájékoztatott, a hivatalos partneri kapcsolat jegyzői jegyzőkönyv formájában jönne létre és szűnne meg.

 

A javaslat tehát szerintük minden heteroszexuális párt is előnybe hozna, ha nem kívánnak házasságot kötni, de megoldaná a tulajdonjogi viszonyok és más élethelyzetek bürokratikus problémáit. Pédaként említették a párok egészségügyi állapotáról való informálódást is.

 

 hirdetes_300x300  

A javaslat része az együttélő párok részesedés nélküli tulajdonlása, örökösödése vagy épp az élettárs felvétele a közeli rokonok listájára. Dostál szerint megoldást kínálnak az olyan munkahelyi problémákra is, mint a gyermek orvoshoz való elkísérése.

 

Hangsúlyozták, az SaS javaslata nem a regisztrált partnerség bevezetése, hanem a partneri együttélés intézménye, aminek mások a feltételei.

 

„Igyekeztünk olyan javaslattal előállni, amit ennek a koalíciónak a képviselői is megszavazhatnak”

 

mondta Dostál.

 

A sajtótájékoztatón szót kapott egy homoszexuális férfi is, aki kifejtette, hogy őt és a hozzá hasonlóakat is megilletik ugyanazok a jogok, mint a heteroszexuális párokat, ezért üdvözli az SaS javaslatát.

 

Jana Bittó Cigániková (SaS) parlamenti képviselő elmondta, hogy mennyire tart attól, hogy kirekesztő társadalomban nőnek fel a gyerekeink, hisz nincs abban semmi rossz, ha valaki a saját neméhez vonzódik. Kifejtette, hogy a homoszexualitás nem ragályos, nem lehet megtanulni, így nem lehet ártalmas sem.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!