Mindennapjaink

Mateusz Morawiecki: Meg kell újítani az együttműködést a lengyel-magyar kapcsolatokban

"Mindnyájan tudjuk, hogy a V4-en belüli együttműködés jelentősen megerősíti országainkat."

Nyitókép: Facebook/Mateusz Morawiecki

 

Új, a nézetbeli eltéréseket is figyelembe vevő együttműködési módot lehetne kidolgozni a visegrádi csoportban (V4) és a lengyel-magyar kapcsolatokban ott, ahol az országainkat értékek és érdekek kötik össze – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egy vasárnap megjelent interjúrészletben.

 

A Sieci lengyel konzervatív hetilapban hétfőn megjelenő interjúnak vasárnap a wpolityce.pl hírportálon közzétett részletében Morawiecki beismerte: az ukrajnai háborúhoz való viszony valóban megosztó volt. Hozzátette: idővel “az összes többi ügy, amelyben szolidaritással, megértéssel és kölcsönös támogatással voltunk egymás iránt, újból erőteljesen össze fog kötni minket”.

 

“Mindnyájan tudjuk, hogy a V4-en belüli együttműködés jelentősen megerősíti országainkat.”

 

– fogalmazott, hozzáfűzve: adott esetben “egy plusz egy, plusz egy, plusz egy összege nem négy, hanem hét vagy nyolc”. A V4 ezért megmaradt akkor is, ha a tagországoknak “különféle, egymástól néha nagyon eltérő kormányaik voltak” – idézte fel.

 

Arra a kérdésre válaszolva, “visszatérhetnek-e a visegrádi találkozók”, Morawiecki bejelentette: olyan megoldás kidolgozására szeretne kísérletet tenni, amely keretében, “világosan megnevezve az eltéréseket, tiszteletben tartva az ukrán barátaink érzékenységét, visszatérhetnénk a V4-en belüli együttműködéshez, valamint a Magyarországgal közös cselekvéshez is azokon a területeken, amelyeken értékek és érdekek kötnek össze minket”.

 

A lengyel kormányfő bízott egy ilyen “kölcsönös megértési platform” kidolgozásában. Úgy látta: a lengyelek is “ma jobban készek arra, mint amire márciusban vagy áprilisban voltak”.

 

A V4 kormányfői utoljára az országcsoport magyar elnöksége során, március 8-án találkoztak Londonban, az Egyesült Királysággal bővített formátumban. Hivatalosan meg nem erősített lengyelországi értesülések szerint a V4 soros elnökségét jelenleg betöltő Szlovákia október végére tervezi a visegrádi miniszterelnökök csúcstalálkozóját.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Magyar
2022. Sze. 04. 13:58

Nahááát!!! Hajrá Magyarok!

Atoszka
2022. Sze. 04. 16:56

A lengyelek rájöttek, hogy mégsem úgy van az…. Na nem baj, mi rejtett mosollyal (mert így magasztosabb) nyugtázhatjuk, hogy újra összefonódott a V4 gerince és lehet tovább közösen harcolni a jogainkért ebben a “hiperdemokratikus” EU-ban.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket