Nyitókép: Facebook/Potápi Árpád János (illusztráció)

 

Sikeres tizenkét év áll mögöttünk a nemzetpolitikában – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kedden Szegeden.

 

Potápi Árpád János – a Mihalik Kálmán, a Székely himnusz zeneszerzője halálának századik évfordulója alkalmából rendezett emlékülésen – azt mondta: a nemzetpolitikában előttünk álló feladatokat a nemzetrészekkel közösen határoztuk meg, és közösen is hajtjuk végre, az elért eredményekre pedig méltán lehetünk büszkék.

 

Az államtitkár hangsúlyozta, a nemzetpolitika kiemelt céljai közé tartozik az identitás megerősítése, a családok támogatása, 2015-2016-tól kezdve pedig egyre inkább a gazdaságfejlesztés is, hiszen az erősödő határon túli magyar vállalkozások magyar embereket foglalkoztatnak.

 hirdetes_300x300  

 

Ma már szinte egységes Kárpát-medencei térről beszélhetünk az oktatásban, a kultúrában, a gazdaságban, a médiában, annak ellenére, hogy a határok megvannak – közölte a politikus. Potápi Árpád János komoly eredménynek tartja azt is, hogy a nemzeti összetartozás érzése mellett megvan a nemzeti összetartozás élménye is. A fiatalok Erdélybe vagy a Délvidékre látogatva természetesnek veszik, hogy ott is magyar gyerekekkel, magyar világgal találkoznak.

 

Szili Katalin  miniszterelnöki megbízott leszögezte, Székelyföld autonómiája nem a régió elszakadásáról szól, hanem arról az Európai Unió alapelvei között is megfogalmazott igényről, hogy egy közösség szabadon dönthet az őt érintő ügyekről, így arról, hogy szabadon használhatja identitását jelképező zászlóját, címerét vagy énekelheti himnuszát.

 

Csanády György költő 1921-ben írta a később Székely himnuszként ismertté vált verset, amelyet még abban az évben megzenésített Mihalik Kálmán. A 2009-ben Székelyudvarhelyen, a Székely Nemzeti Tanács képviselői által hivatalosan is Székelyföld himnuszaként elfogadott dal száz esztendeje, 1922. május 22-én Budapesten az Aquincumban csendült föl először nyilvánosan a Székely Egyetemi és Főiskolai Hallgatók Egyesületének találkozóján. A Székely himnusz bekerült a hungarikumok közé.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!