Nyitókép: Gtres Agency via Elespanol.com

 

Szeptember 13-án, kedden egy budapesti szállodában tart sajtótájékoztatót Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója, hogy miről, azt nem tudni, de az előjelek aggasztóak.

 

A Ryanair-vezér váratlan látogatásának előjelei baljósak – írja a Világgazdaság. Michael O’Leary ugyanis Brüsszelből érkezik Budapestre, ahol egy sajtótájékoztatón azt jelentette be, hogy a légitársaság kivonul a belga főváros nagy repteréről. A távozást azzal indokolta, hogy egyrészt az üzemeltető áremelést tervez, másrészt a belga kormány áprilisban repülőjegyadót vezetett be, amely úti céltól függően 2–10 euró.

 

Ezek miatt a Ryanair szeptember végétől elszállítja az itt állomásozó két gépét a repülőtérről, és legalább 2023 márciusáig vissza sem tér ide. Ezzel napi tíz körüli járat tűnik el.

 hirdetes_810x300  

 

O’Leary leszögezte, hogy a Ryanairnek egészen addig fehér folt a zaventemi repülőtér, amíg nem csökkenti a díjait, és el nem törlik az „idióta és diszkriminatív” repülési adót. A menedzser hasonló jelzőkkel illette a Magyarországon júliustól alkalmazott extraprofitadót is. Az is kiderült, hogy a társaság 80 fős zaventemi személyzetét Charleroi-ba – ahol a cégnek 15 gépe van – vagy a szomszédos országok más repülőtereire helyezik át.

 

A lap úgy tudja továbbá, hogy a Ryanair nemcsak Brüsszelben pakol össze, hanem Athénban is. Az írek szeptember elején hozták nyilvánosságra, hogy október végétől március végéig bezárják az athéni repülőtéren lévő bázisukat.

 

A repülőtér üzemeltetője O’Leary szerint diszfunkcionális díjszabási rendszert alkalmaz, a görög kormány pedig nem biztosít hosszú távú ösztönzőket a légitársaságok számára, miközben utasonként már 12 eurós díjat szed be. A Ryanair augusztus elején jelentette be, hogy nyolc budapesti útvonalát megszünteti a magyar extraprofitadó miatt.

 

Turizmus.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.