Nyitókép: Michelangelo Grigoletti: Mária Mennybemenetele. Részlet az esztergomi bazilika Mária mennybevitelét ábrázoló főoltár képéről. 

 

Te mikor tartod a Mária-napot? – kérdezik tőlem is sokan, utalva rá, hogy a naptárban számos Mária-névnap sorakozik, szeptemberben szinte egymásra halmozva. Nos, valójában e szép női név valódi ünnepét a szeptember 12-i dátum jelöli, a többit pedig a korábbi, diktatórikus, vallásüldöző társadalom alakította így.

 

Történt, hogy a kommunizmus időszakának négy évtizedében az egyházi ünnepek megnevezését tilos volt a naptárakba beírni, így aztán a főbb Mária-ünnepek valódi megnevezése helyett röviden ennyit írtak: Mária

 

Jézus szülőanyjának személyéhez a katolikus egyház liturgiája szerint nagyon sok ünnep kötődik, így alakult, hogy e névnapból is van bőven, szinte minden hónapra akad legalább egy. De nézzük csak, hogy a hivatalos naptárakban mely napokon szerepel a Mária, mint névnap:

 hirdetes_300x300  

 

Augusztus 15. – NagyboldogasszonyMária mennybemenetelének ünnepe, amely tulajdonképpen a Szűzanya földi életének végét jelenti. A katolikus egyház legnagyobb Mária-ünnepe.


„Az égen nagy jel tűnt fel: egy asszony, kinek öltözete a nap volt, lába alatt a hold, fején pedig tizenkét csillagból álló korona.” (Jelenések könyve, 12, 1)

 

Fotó: Pixabay

 

Az ünnep egyben Magyarország védőszentjének napja is. Szent István királyunk a halála előtti napon, 1038. augusztus 14-én a Szent Koronát és az országot Szűz Máriának ajánlotta fel.

 

Szeptember 8. – Kisboldogasszony Mária születésének ünnepe

 

A népi elnevezése Kisasszony napja. (A témától picit elkanyarodva – népi megfigyelés szerint ilyenkor kezdenek gyülekezni a fecskék, hogy útra keljenek.)
Kisboldogasszony ünnepe az egész magyar nyelvterületen kedvelt búcsújáró nap. Nagyanyáink idejében szeptember 8-án szokás volt a napfelkeltét a szabadban várni, csatlakozva az angyalokhoz, akik Mária születésén örvendeznek. Úgy tartották, aki kiérdemli, megláthatja a kelő napban Szűz Máriát.

 

Domenico Ghirlandaio: Szűz születése. Festmény a firenzei Santa Maria Novella bazilikában

 

Szeptember 12. – Mária szent neveMÁRIA szent NEVÉNEK ÜNNEPE, amelyet XI. Ince pápa rendelt el. A Mária héber eredetű női név, jelentése megfejtetlen, minden magyarázta vitatatott. Örök titok, mint minden egyes Mária.

 

December 8. – Szeplőtelen fogantatás – Mária szeplőtelen fogantatásának ünnepe.

A katolikus egyház tana szerint Mária, (Jézus anyja) Szent Anna méhében áteredő bűn nélkül fogant meg.  Ez annyit jelent, hogy nem a férfi és a nő testi vágyának egyesüléséből keletkezett az új élet. De a részleteken kár töprengeni, hiszen ez csupán hit kérdése. Az áldott állapot időszaka viszont pontos, amennyiben utánaszámolunk, december 8. és szeptember 8. – tehát a foganás és a születés között éppen 9 hónap telik el.

 

Mint láthatjuk, minden egyes Mária-ünnep egy-egy bibliai témához kapcsolódik, amelyek közül a szeptember 12-i jelöli Mária nevének ünnepét. Persze, mindenki akkor ünnepli, amikor éppen kedve tartja, hiszen az itt felsoroltakon kívül is van még számos alkalom, az egész év folyamán szinte minden hónapban akad egy-két Mária-ünnep. Ha valakit részletesebben érdekel a téma, utánanézhet bármelyik katolikus naptárban, ott az összes Mária-ünnepet megtalálja.

 

A Mária-ünnepek felsorolásába kívánkozik még Szeptember 15. a Hétfájdalmú Szűzanya emléknapja.

 

E nap tulajdonképpen tisztelgés a mérhetetlen anyai fájdalom előtt, aki osztozik fia szenvedéseiben. A fenti témához csupán gyenge szállal kapcsolódik, hiszen ez a nap nem a vigalom ideje, így ekkor nem is szokás névnapot ünnepelni. Viszont a Hétfájdalmú Szűzanya Szlovákia védőszentje, fő patrónusa, éppen ezért munkaszüneti nap. Ilyenkor nagyon sok keresztény ellátogat Sasvárra, ahol Szlovákia legjelentősebb Mária-kegyhelye található.

 

Fotó: Pixabay

 

Szintén vékony szállal kapcsolódik a feni témához egy friss hír, ami által mi magyarok szomorúan, mégis büszkén emlékezhetünk meg Wittner Máriáról, 56-os hősről, aki 85 éves korában 2022. szeptember 14-én végérvényesen eltávozott az élők sorából.

 

„Wittner Mária 1956-os hős volt, tenni akart és tett is hazájáért. A szabadságharc során nemcsak sebesülteket látott el, hanem életét kockáztatva fegyveres ütközetekben is részt vett. Wittner Mária élete példája a magyar bátorságnak és szabadságszeretetnek. A rendszerváltás után 2006 és 2014 között a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának tagja volt”

 

hallhattuk a napi hírekben.

 

Egy csodálatos embert veszíttetünk most el, ugyanakkor egy hős asszony emlékével gazdagodott a magyar történelem, aki példaképe lehet minden küzdeni tudó, tiszta lelkületű Máriának.

 

Egek felé szálló Wittner MÁRIA, örök béke őrizze földi porait!

 

Buday Mária

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!