Nyitókép: nku.gov.sk

 

A polgárok az október 29-i önkormányzati választások előtt az Állami Számvevőszék (NKÚ) ingyenes alkalmazásán keresztül leellenőrizhetik, hogyan gazdálkodik a városuk vagy falujuk a közpénzekkel.

 

A MuMAP (Municipalities on Map – „Önkormányzatok a térképen“) alkalmazás a polgárok figyelmébe ajánlja az európai uniós források felhasználását, illetve a helyi ellenőrök által feltárt hiányosságokat is – tájékoztatott Daniela Bolech Dobáková, az NKÚ szóvivője.

 

„Az emberek érdeklődése, érzékenysége a közügyek intézése iránt a választások közeledtével egyre inkább növekszik. Kötelességünk hozzájárulni ahhoz, hogy a polgárokat jobban tájékoztassuk az államháztartás igazgatásáról és gazdálkodásáról“

 

 hirdetes_400x285  

– magyarázta Jaroslav Ivančo, az NKÚ alelnöke.

 

A mumap.nkusr.sk oldalon 2924 önkormányzat bevételi és kiadási adatait összesítették egy helyen. Emellett az oldal információkat tartalmaz arról, hogy az önkormányzat mennyi pénzt kapott az uniós forrásokból, és mennyit merített belőlük.

 

 „Megtalálják a 2012 óta lefolytatott ellenőrzések eredményeit is, több mint 18 ezer megállapítással, amelyekre az Állami Számvevőszék ellenőrei hívták fel a figyelmet”

 

– magyarázta Bolech Dobáková. A polgárok néhány kattintással immár második éve kaphatnak képet a lakhelyük önkormányzatának anyagi helyzetéről, illetve pénzgazdálkodásáról.

 

A MuMAP alkalmazás újdonsága közé tartozik egy olyan térkép, amely áttekintést nyújt azokról az igénybevevőkről, akik a Covid-19 világjárvány idején a pénzügyi elsősegélynyújtási projektekből részesültek.

 

„Az ellenőrzésekre és a ténymegállapításokra vonatkozó adatokat a hivatal folyamatosan kiegészíti, általában mindig az ellenőrzés lezárása, illetve az egyes szubjektumok intézkedései után“

 

– tette hozzá a szóvivő.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.