Mindennapjaink

Lengyelország diplomáciai jegyzéket küld Németországnak a háborús jóvátétel miatt

Varsó fel szeretné világosítani a németeket, hogy ők egy bűnös nemzet.

Nyitókép: Reuters

 

Szymon Szynkowski vel Sęk lengyel külügyminiszter-helyettes közölte, hogy a varsói kormány „heteken belül” hivatalos diplomáciai jegyzéket küld Németországnak a második világháborút érintő jóvátételről. Szymon Szynkowski vel Sęk ezt csütörtökön jelentette be a lengyel parlament alsóházában (Szejm).

 

A kormánypárti politikus hangsúlyozta, hogy a jegyzéket olyan módon egészítik ki, hogy az tájékoztassa a német közvéleményt a második világháborús német bűntettek mértékéről és azokról az indokokról is, amelyek miatt Lengyelország háborús jóvátételt követel. Megjegyezte, hogy Mateusz Morawiecki miniszterelnök a közelmúltban több, a témát taglaló interjút adott a német sajtónak, például a Der Spiegelnek és a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak, miközben Zbigniew Rau külügyminiszter a lengyel álláspontot ismertette.

 

Szeptember 1-jén Lengyelország közzétett egy jelentést, amelyben 1,3 billió euróra becsüli az ország német agresszió által okozott második világháborús veszteségeit.

 

Eközben egy másik lengyel külügyminiszter-helyettes, Paweł Jabłoński is megerősítette, hogy néhány héten belül hivatalos jegyzéket küldenek a német kormánynak, amelyben háborús jóvátételt követelnek Németországtól. Jabłoński a Lengyel Rádiónak adott interjújában hozzátette, hogy tájékoztatni szeretnék a nyugati társadalmakat Lengyelország második világháborús veszteségeiről, és felszólítják a németeket, hogy kezdjenek tárgyalásokat a jóvátételről.

 

Szerdán a lengyel szejm határozatot fogadott el, amelyben felszólítja a német kormányt, hogy nyilvánosan vállaljon politikai, történelmi, jogi és pénzügyi felelősséget azokért a tettekért, amelyeket a Lengyel Köztársaság és annak polgárai szenvedtek el.

 

Mint ismeretes, Németország mereven elzárkózik a jóvátétel fizetésétől.

 

Körkép.sk, Polskie Radio nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Zoltan
2022. Sze. 17. 13:48

Szerintem a lengyelek usa háttérrel támadják meg a németeket had fokozodjon a buli.

Bendegúz Ábrahám
2022. Sze. 17. 14:12

Szívesen olvasnék arról is, hogy hogyan volt a II. vh. utáni időszakban a németek segélylenyúlása. Előzményként annyit, hogy szétbombázták közép-európát, amikor már menekülőre fogták, akkor felrobbantották maguk után a hidakat is a szovjet csapatok elől. Aztán a háború befejezése után jött a Marshall terv a háborúban veszteségeket szerzett országok megsegítése. Érdekes módon ebből Magyarország kimaradt, de a nagy pusztítást részben előidéző Németország pedig haszonélvezője volt, pedig ők is a legyőzöttek oldalán távoztak.....

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket