Nyitókép forrása: Digi24.ro

 

Andrei Marga, a kolozsvári BBTE egykori rektora szerint Ukrajnát „természetellenes határok” veszik körül, a háborúban álló országnak pedig területeket kellene átadnia többek között Magyarországnak és Romániának – írja a KronikaOnline.ro.

 

A nagy felháborodást és figyelmet keltő kijelentésre pénteken, a gyulafehérvári könyvvásár keretében került sor, ahol a 76 éves Herder-díjas filozófus, politológus, egykori román oktatásügyi miniszter és külügyminiszter beszélt új könyve (A demokrácia sorsa) kapcsán.

 

Marga azt fejtegette, hogy Ukrajnát természetellenes határok veszik körül, ezért Ukrajnának

 

 hirdetes_300x300  

„területeket kell átengednie: Magyarországnak Kárpátalját, Lengyelországnak Galíciát, Romániának Bukovinát, valamint Oroszországnak Donbaszt és a Krímet”

 

idézte az expolitikust az Alba24.ro helyi portál.

 

Marga szerint „nem lesz nyugalom és béke Európában, amíg az Egyesült Államoknak, Oroszországnak, Németországnak, Kínának és Ukrajnaának nem sikerül valamilyen megállapodásra jutnia a mostani konfliktus kapcsán”.

 

Kijelentette, mivel nincs béke, a demokrácia is szenvedni fog. Leszögezte, hogy Romániának semmi keresnivalója nincs  az ukrajnai háborúban, mert elég energiaforrással rendelkezik ahhoz, hogy hiánytól kelljen szenvednie.

 

Azt is hangsúlyozta, hogy szerint Ukrajna nagyon távol áll a demokráciától, mert az országban a pártokat betiltották, a médiát kontroll alatt tartják, számos tehetős ember pedig rengeteg pénzzel hagyta el az országot.

 

Marga kijelentéseit több román közéleti személyiség „sokkolónak” és „provokációnak” nevezte, és felemlegették állítólagos titkosszolgálati múltját is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.